Нацбанк України скасував обмеження на репатріацію дивідендів

Від початку року Національний банк скасував понад 30 обмежень на валютному ринку
Фото: ЕРА

Із 10 липня бізнес з іноземним капіталом не обмежуватимуть лімітом на перерахування дивідендів за кордон або на рахунки нерезидентів в Україні у розмірі €12 млн на місяць на одну юридичну особу, повідомили у НБУ.

Із 10 липня Національний банк України скасував усі обмеження на репатріацію дивідендів для поліпшення інвестиційного клімату, повідомила пресслужба НБУ.

Від сьогодні бізнес з іноземним капіталом більше не обмежуватимуть лімітом на перерахування дивідендів за кордон або на рахунки нерезидентів в Україні у розмірі €12 млн на місяць на одну юридичну особу.

У НБУ вважають, що чергове валютне послаблення не матиме негативних наслідків для макрофінансової стабільності.

"У першому півріччі бізнес перерахував за кордон дивіденди на суму $1,27 млрд, із яких $1,07 – за рахунок купленої валюти. Такі обсяги перерахування та купівлі валюти є на 20% і 14% меншими, ніж за аналогічний період минулого року", – зазначили в Нацбанку.

За оцінкою національного регулятора, репатріація дивідендів не має істотного впливу на ринок, оскільки купівля валюти для цього становить приблизно 4% від загального попиту клієнтів банків на іноземну валюту.

Скасування ліміту на репатріацію дивідендів є третім суттєвим валютним послабленням упродовж останніх трьох тижнів.

18 червня НБУ скасував вимогу обов'язкового продажу валютного виторгу, 1 липня – ліміт на фінансування представництв українського бізнесу за кордоном.

Усього з початку року Національний банк скасував уже понад 30 обмежень на валютному ринку. У НБУ запевнили, що валютна лібералізація триватиме у процесі поліпшення макроекономічної ситуації. Її кінцева мета – вільний рух капіталу.