Обговорення підвищення тарифів "Укрзалізниці" на вантажоперевезення Держрегуляторна служба перенесла на 29 серпня

Зростання цін для вантажовідправників передбачено в наказі Міністерства інфраструктури України від 13 липня 2018 року
Фото: EPA

На робочій нараді Держрегуляторної служби представники бізнесу заявили, що "Укрзалізниця" не надала підстав, на яких планує підняти ціни на вантажні перевезення.

Обговорення підвищення вантажних тарифів "Укрзалізниці" (УЗ) буде продовжено 29 серпня, про таке рішення Держрегуляторної служби повідомила на робочій нараді голова відомства Ксенія Ляпіна, пише УНІАН 16 серпня.

Зростання цін для вантажовідправників передбачено в наказі Міністерства інфраструктури України від 13 липня 2018 року. У ньому закладено збільшення на 95% тарифів "Укрзалізниці" на перевезення порожніх вагонів для першого класу вантажів, до якого входять вугілля, руда, пісок і сіль, нагадує агентство. У наказі, опублікованому на сайті міністерства, зазначено, що обговорення проходить із 13 липня до 13 серпня.

"Це макроекономіка. Щойно ми зачіпаємо питання перевезень, ми зачіпаємо макроекономіку. Це дуже сильно впливає і на бізнес, і на валютні надходження в країну, і на способи перевезень вантажів, і на інвестиції. Потрібен глибокий аналіз впливу тарифів на бізнес-середовище. Зараз рішення ми не ухвалюємо, ми напишемо лист Мінінфраструктури, що потрібен додатковий аналіз проекту наказу. І нове засідання з цього питання призначаємо на 29 серпня", – цитує УНІАН Ляпіну.

Представники бізнесу на нараді заявили, що подорожчання призведе до нових втрат України на експортному ринку. Вони прогнозують, що подорожчає щебінь, залізна руда та вугілля, а ці вантажі становлять 65% у структурі залізничних вантажоперевезень.

"Підвищення тарифу дасть загальне збільшення витрат відправників вантажів – 5,3 млрд грн на рік. До чого це призведе? Ми починаємо втрачати експортні ринки, ми частково вже втратили ринок Китаю. Логістика в Китай стає дорогою, возимо менше. "Укрзалізниця", у якій рентабельність вантажних перевезень 23%, теж втрачає, а не заробляє. У 2017 році УЗ не перевезла 15 млн тонн вантажів, що могла перевезти, якби було збережено тарифи. І держкомпанія недоотримала приблизно 3 млрд грн виторгу", – повідомив голова Федерації металургів України Сергій Біленький.

Зернотрейдери також зменшать виторг через підвищення тарифів і в такий спосіб зменшать надходження валюти в Україну, додав президент Української зернової асоціації Микола Горбачов.

"Ми чудово знаємо, яка ситуація зараз із валютними доходами. Перевезення зернових займає приблизно 15% усіх вантажоперевезень "Укрзалізниці". Підвищення тарифу позначиться на конкурентоспроможності нашої агропродукції, зерна, призведе до зниження виторгу зернотрейдерів, а значить, і до зменшення надходжень валюти в Україну, простіше кажучи, до девальвації національної валюти, що послабить економіку країни", – вважає він.

Представник Федерації роботодавців ПЕК Руслан Богданов зазначив, що подорожчання позначиться і на стабільності постачання вугілля від шахт на ТЕС.

Маркетинг-директор групи Ferrexpo з питань країн СНД Ярославна Блонська назвала маніпуляцією проект рішення про подорожчання перевезень.

"До нинішньої ситуації з підвищенням порожнього тарифу слово "маніпуляція" дуже підходить. "Укрзалізниця" залишається монополістом із локомотивним, інфраструктурним та диспетчерським складниками. Ми просили і просимо знову показати монополіста, на чому ґрунтується чергове підвищення тарифу. Пояснень такого зростання тарифу ми поки не отримали", – зазначила вона.

Представники промисловості попросили прем'єр-міністра Володимира Гройсмана скасувати наказ про підвищення тарифів, а також підтримати мораторій на подорожчання залізничних перевезень, поки не буде створено Національну комісію регулювання транспорту, повідомляло видання "Мінпром" 13 серпня. Американська торгова палата, а також Європейська бізнес-асоціація теж звернулися щодо цього з листом на ім'я голови УЗ, міністра інфраструктури, міністра економічного розвитку і голови Держрегуляторної служби.

20 червня Кабінет Міністрів України затвердив звіт "Укрзалізниці" за 2017 рік, у якому зазначено, що чистий прибуток компанії становить 110,5 млн грн, 30% прибутку пішло на виплату дивідендів. У 2019 році компанія планує збільшити чистий прибуток до 800 млн грн, а показники капітальних інвестицій і доходів – на 10%, заявив у червні виконувач обов'язків керівника "Укрзалізниці" Євген Кравцов.