Одеський припортовий завод заявив, що вийшов на ринки мінеральних добрив із рекордно високими показниками

Одеський припортовий завод готується до приватизації
Фото: opz.odessa.net

У травні Одеський припортовий завод відвантажив на експорт 273 тис. тонн аміаку, від початку року – 1 млн 213 тис. тонн, зауважили в компанії й підкреслили, що це п'ятирічний рекорд.

Уперше за останні п'ять років публічне акціонерне товариство "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) відвантажило на експорт рекордну кількість хімічної продукції, повідомила компанія на своєму офіційному сайті 17 червня.

У травні ОПЗ відвантажив 273 тис. тонн аміаку, від початку року – 1 млн 213 тис. тонн, указано в повідомленні.

"Що стосується карбаміду, то в червні 2020 року на зовнішній ринок відвантажено 99,3 тис. тонн, із початку року – 402,4 тис. тонн. За останні декілька років – це найбільший обсяг перевалки продукції. Нагадаємо, що на початку травня 2020-го АТ "ОПЗ" відновив співпрацю з українськими підприємствами з прийому аміаку залізничним транспортом, його зберігання та відвантаження на експорт", – заявили на ОПЗ.

У червні 2020-го буде відвантажено 20 тис. тонн продукції, що принесе для АТ "ОПЗ" 10,5 млн грн додаткового доходу, зауважують у пресслужбі.

"Також ми продовжуємо впроваджувати нові заходи, котрі дозволяють заощадити кошти. Зокрема, створення конкурентного середовища та прозорої тендерної процедури в системі закупівель зберегло тенденцію збільшення кількості учасників торгів: у червні 2020 року цей показник склав 3,51 проти 2,9 у травні. Завдяки цьому за першу половину червня вдалося заощадити 5,4 млн грн", – розповів в.о. голови правління – директора ОПЗ Микола Синиця.

У компанії додали, що і далі працюють за договором на перероблення давальницької сировини з ТОВ "АгроГазТрейдинг", у зв'язку з карантином у березні 2020 року керівництву підприємства не вдалося провести новий добір постачальника і єдиним можливим варіантом забезпечення безперебійної роботи ОПЗ стало продовження чинного договору з "АгроГазТрейдинг".

Синиця повідомив, що після переговорів тарифи на перероблення давальницької сировини збільшили: на виробництво аміаку – на $2 за тонну, на виробництво карбаміду – на $3 за тонну. Економічний ефект від введення нових тарифів за квітень і травень 2020-го становив $500 тис.

На ОПЗ також зазначили, що вже підготували новий порядок добору постачальника давальницької сировини і передали його на узгодження в наглядову раду.

Одеський припортовий завод – одне з найбільших підприємств хімічної галузі України. Розташований на території міста Южне, за 47 км від Одеси, спеціалізується на виробництві аміаку і карбаміду. Імовірно, завод виставлять на приватизацію.

У компанії "АгроГазТрейдинг" заявляли, що готові брати участь у приватизації частини Одеського припортового заводу (ОПЗ), якщо зі структури цілісного майнового комплексу заводу буде виділено окремі бізнес-сегменти.