Опубліковано рішення про обмеження зарплат глав українських держкомпаній

Кабмін, серед іншого, скасував 10-відсоткову доплату членам наглядових рад
Фото: kmu.gov.ua

Заробітні плати керівникам українських державних компаній згідно з рішенням Кабінету Міністрів не мають перевищувати 1,25 млн грн.

В офіційному виданні Кабінету Міністрів України "Урядовий кур'єр" 3 березня опубліковано постанову уряду №141 від 5 лютого, якою обмежено зарплати керівників державних компаній і членів наглядових рад. Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна". Текст постанови також доступний на офіційному сайті Кабміну.

Згідно з рішенням, місячний розмір заробітної плати керівника державної компанії в контракті не має перевищувати 1,25 млн грн.

Розмір виплат членам наглядових рад Кабмін прив'язав до середньомісячної зарплати в галузі за підсумками попереднього кварталу: члени наглядових рад зможуть отримувати від п'яти (за виторгу держкомпанії до 1 млрд грн на рік) до 22 (за виторгу понад 20 млрд грн на рік) середніх зарплат. Раніше річні виплати членам наглядової ради становили від 548 тис. до 6,3 млн грн.

Також уряд прибрав 10-відсоткову доплату членам наглядових рад за участь у роботі комітетів.

Кабмін рекомендував держорганам і наглядовим радам переглянути контракти з керівниками держкомпаній і членами наглядової ради, укладені до набуття чинності постанови.

У середині січня 2020 року на тлі скандалу зі встановленням серйозних надбавок до зарплат членів уряду Кабмін обмежив розмір виплат міністрам та їхнім заступникам. Тоді президент Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів розробити концепцію оплати праці для топменеджерів державних компаній.