Парубій – Меркель: "Північний потік – 2" може нести ризики для безпеки не тільки України, але й усього європейського простору

Парубій: Ми знаємо, як Росія намагається використовувати енергетику для впливу на політичні процеси
Фото: rada.gov.ua

Україна неодноразово відчувала на собі енергетичний шантаж Росії, заявив спікер українського парламенту Андрій Парубій на зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Будівництво російського газопроводу "Північний потік – 2" може мати ризики для української та європейської безпеки. Про це заявив спікер українського парламенту Андрій Парубій на зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Верховній Раді 1 листопада, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Український парламент ухвалив звернення, де наголосив на нашій спільній позиції, що в питаннях енергетичної безпеки й України, і всього євроатлантичного простору будівництво "Північного потоку – 2" може внести розбалансування і ризик для безпеки не тільки України, але й усього європейського простору. Це наша позиція, позиція українського парламенту, і я просив би, щоб більш детально було вивчено аргументи української сторони. Тому що ми неодноразово на собі відчували енергетичний шантаж Росії. Ми знаємо, як Росія намагається використовувати енергетику для впливу на політичні процеси в державах, і тому закликаємо до розуміння нашої позиції і до підтримки цієї позиції українського парламенту", – сказав Парубій.

"Північний потік – 2" – другий газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Вартість проекту – €9,5 млрд, його порівну фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній. У "Газпромі" прогнозують, що "Північний потік – 2" введуть в експлуатацію до кінця 2019 року.

Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія – ні. Оператор проекту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважає "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

У липні 2018 року сенатор від штату Вайомінг, республіканець Джон Баррассо вніс у Конгрес США законопроект про санкції проти "Північного потоку – 2". Міністр енергетики США Рік Перрі не відкидав, що стосовно РФ застосують нові обмежувальні заходи, які торкнуться "Північного потоку – 2".

Американський президент Дональд Трамп повідомив 18 вересня, що США не збираються накладати санкції на західні компанії, які беруть участь у будівництві газопроводу.