Порошенко: У нас, виявляється, громадськість зараз стала на захист Януковича. Постраждав же бідолаха

Порошенко: Загалом же економічний ефект від роботи Генеральної прокуратури становить понад 53 млрд грн
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко заявив, що Генпрокуратура повернула 44 млрд грн, украдених екс-президентом Віктором Януковичем та його оточенням.

Фінансування будівництва гуртожитків для контрактників Збройних сил України, а також безлічі інших проектів стало можливим завдяки конфіскації грошей, украдених екс-президентом Віктором Януковичем і його оточенням, сказав президент України Петро Порошенко, виступаючи з нагоди Дня працівника прокуратури, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Він зазначив, що кошти конфіскували, "як би дехто не пручався".

"У нас, виявляється, громадськість стала на захист Януковича. "Як же так, – кажуть. – Може, повернути йому гроші? Постраждав же бідолаха. Виснажився, закликаючи Путіна (президента РФ Володимира Путіна. – "ГОРДОН") ввести війська, й оголосив про це російський посол просто з трибуни ООН. Може, подбаємо?" І тільки тверда позиція закону, суду, Генеральної прокуратури, правоохоронних органів, які були залучені до цього процесу... Абсолютно правовим способом, шляхом розслідування складних справ і судових рішень було конфісковано десятки мільярдів коштів, викрадених за часів попередньої влади", – заявив Порошенко.

Він додав, що йдеться про 44 млрд грн.

"Загалом же економічний ефект від роботи Генеральної прокуратури – я хотів би, щоб усі це розуміли, про це знали, – становить понад 53 млрд грн", – підкреслив президент.

Віктора Януковича було обрано президентом України у 2010 році. 22 лютого 2014 року, після трьох місяців протестів на Майдані, Верховна Рада визнала, що він самоусунувся з посади і не виконує своїх обов'язків, після чого було оголошено нові президентські вибори. Того ж місяця Янукович покинув Україну, зараз із сім'єю проживає в Росії. У Росії живуть і деякі наближені до нього колишні українські чиновники.

За інформацією генпрокурора України Юрія Луценка, збитки, завдані Януковичем Україні, становлять приблизно $40 млрд.

У березні 2017 року Краматорський міський суд Донецької області ухвалив рішення про конфіскацію $1,5 млрд оточення Януковича. За даними генерального прокурора, заблоковані кошти зберігали як гроші та цінні папери. У квітні "Ощадбанк" завершив процедуру перерахування в Державне казначейство конфіскованих коштів.

У вересні стало відомо, що за рішенням Соснівського районного суду міста Черкаси до держбюджету повернули ще $200 млн, що належать оточенню колишнього президента. Генпрокурор заявив, що це не останні конфісковані у "мафії Януковича" гроші. "Ми постійно працюємо над тим, щоб повернути вкрадені в народу гроші", – сказав він 20 вересня.

Порошенко заявляв, що конфісковані гроші підуть насамперед на зміцнення армії.