Представники Франції, Нідерландів та Італії беруть участь у створенні незалежного оператора української ГТС – Коболєв

Коболєв: Від якісного анбандлінгу залежить збереження Україною транзиту газу і газопостачання українських споживачів
Фото: Andriy Kobolyev / Facebook

За словами глави НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, від правильного проведення анбандлінгу залежить збереження Україною транзиту газу до Європи.

У створеній на початку року українській компанії "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ) за участю європейських експертів вибудовують управлінські процеси і триває підготовка до сертифікації. Про це 3 червня повідомив у Facebook голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"В "Укртрансгазі" відтепер працюватимуть фахівці з операторів ГТС Франції, Нідерландів та Італії. Вони братимуть безпосередню участь у виокремленні нового незалежного оператора ГТС", – написав він.

Коболєв зазначив, що консорціум газових компаній ЄС, який надалі може стати партнером України в управлінні ГТС, делегував чотирьох фахівців із провідних газотранспортних компаній Європи – GRTgaz, Gasunie і Snam.

"Ми раді вітати в нашій команді Іва Брюле, Вільяма Копулса, Вінчензо Мауро Канніцо та Андреа Ровеллі. Разом ми якісно підготуємо ОГТСУ до виокремлення з групи "Нафтогаз" із 1 січня 2020 року та подальшої надійної роботи за європейськими стандартами", – заявив голова НАК.

Він закликав українські органи влади взяти активну участь у роботі проекту.

"До Нового року залишилося менше семи місяців, а від якісного анбандлінгу залежить збереження Україною транзиту газу і газопостачання українських споживачів", – підкреслив Коболєв.

У листопаді 2016 року на виконання вимог Третього енергетичного пакета Європейського союзу юридично створили незалежного оператора ГТС України ПАТ "Магістральні газопроводи України". За планами він мав запрацювати в першому кварталі 2018 року.

У квітні 2018 року стало відомо, що Коболєв звернувся до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана із проханням відкласти відділення від НАК функцій транспортування і зберігання газу до завершення терміну дії контракту на транзит газу з "Газпромом". Коболєв пояснив, що Стокгольмський арбітраж ухвалою від 28 лютого не дозволив НАК передати контракт на транзит іншій юридичній особі без згоди "Газпрому".

Кабінет Міністрів України 22 травня 2019 року затвердив проведення анбандлінгу – виокремлення оператора газотранспортної системи зі структури НАК "Нафтогаз України" – за моделлю Ownership Unbundling.