Президент Асоціації енергетики України заявив, що запровадження енергоринку не завадить роботі столичних ТЕЦ

Закон про ринок електроенергії передбачає підтримку ТЕЦ, зазначив Трохимець
Фото: Petr Panteleev / Facebook

Заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв повідомив про можливу зупинку київської ТЕЦ-5, ймовірно, тому що його ввели в оману, вважає президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець.

Запуск нового ринку електроенергії сприятиме роботі столичних теплоелектроцентралей, а не зупинить її, заявив на своїй сторінці у Facebook президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець, коментуючи повідомлення в соцмережі заступника голови Київської міської державної адміністрації Петра Пантелеєва про можливу зупинку ТЕЦ-5 через запровадження ринку електроенергії.

"Співробітники КП "Київтеплоенерго", судячи з усього, ввели очільників міста в оману. Саме так я сприймаю заяву заступника голови КМДА Петра Пантелеєва про те, що з уведенням нового ринку електроенергії нібито буде зруйнована система розрахунків та зупиняться столичні ТЕЦ. Насправді ж це не відповідає дійсності", – написав Трохимець.

Він підкреслив, що закон про ринок електроенергії передбачає підтримку ТЕЦ, зокрема уряд може ухвалити рішення про підтримку реконструкції або модернізації підприємств, які виробляють електричну і теплову енергію.

"Також, згідно з постановою уряду, на базі ДП "Енергоринок" (оптового покупця та продавця електроенергії в існуючій моделі) створено ДП "Оператор ринку", яке й буде забезпечувати роботу нового оптового ринку електроенергії. У новій моделі, запуск якої намічений на 1 липня, оператор відповідатиме за організацію купівлі-продажу електричної енергії на ринку "на добу наперед" і внутрішньодобовому ринку. Також створено ДП "Гарантований покупець", яке викуповуватиме обсяги електричної енергії, виробленої на об'єктах електроенергетики, які отримали право на державну підтримку (у тому числі й "зелені")", – написав експерт.

Із 1 січня в Україні почав діяти роздрібний ринок електричної енергії. Повномасштабний запуск нової моделі оптового ринку заплановано на липень 2019-го. Перехід передбачено законом "Про ринок електроенергії", ухваленим у 2017 році. Він передбачає впровадження нової конкурентної моделі ринку і норми Третього енергетичного пакета ЄС.