Путін із Фірташем кинули Тимошенко, як лошицю – Волох про газовий контракт 2009 року

Волох: На момент підписання газового контракту Тимошенко перебувала під жорстким пресом із двох сторін
Фото: Алексей Панич / Facebook

Лідеру "Батьківщини" Юлії Тимошенко варто було б оскаржити умови газового контракту 2009 року, нав'язані їй президентом РФ Володимиром Путіним і українським бізнесменом Дмитром Фірташем, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" блогер і активіст Карл Волох.

Ініціатива парламентської фракції Блоку Петра Порошенка про розгляд питань державної зради і корупції в газовому контракті з РФ, який від України у 2009 році підписала лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, не означає наближення дострокових парламентських або президентських виборів. Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" заявив блогер і активіст Карл Волох.

"Політичні процеси відбуваються постійно і не завжди вони означають наближення виборів. Тимошенко на сьогодні підтримує певна частина українського електорату. І жоден політик у жодній країні не проминув би такої зручної можливості вплинути на її рейтинг. Це найзвичайніша частина політичного процесу: є можливість натиснути на опонента – треба це робити. Особливо, якщо для цього є реальні підстави. На моє глибоке переконання, саме підписання цього газового контракту не могло бути злочином. Тимошенко на той момент перебувала під жорстким пресом із двох сторін: на неї тиснула не тільки Росія, але і Європа. Тобто можливостей для опору у неї практично не було", – зазначив Волох.

На його думку, Тимошенко варто було б оскаржити умови контракту, нав'язані президентом РФ Володимиром Путіним і українським бізнесменом Дмитром Фірташем.

"Зараз складно судити, чи могла Тимошенко протриматися у наявних тоді умовах. Мені особисто зрозуміло, чому вона підписала цей контракт. Незрозуміло інше – чому вона не оскаржила умов цього договору? Адже Путін із Фірташем кинули Тимошенко, як лошицю. Чому після цього вона не оскаржила нав'язану Росією ціну на газ? Ось це запитання. А ще потрібно перевірити інформацію, що за підписання цього контракту Тимошенко і Медведчук (український політик Віктор Медведчук."ГОРДОН") отримали відкат. Така інформація надходить від її колишнього найближчого оточення. Раніше до цих відомостей я ставився скептично, адже люди у нас люблять поговорити про корупцію навіть тоді, коли її немає. Але конкретно в цьому випадку є всі підстави вважати, що ця інформація потребує перевірки", – підкреслив Волох.

У 2009 році Тимошенко від імені України підписала контракт із прописаним у ньому принципом "бери або плати". Він передбачав штрафи для України у разі недобору російського газу щодо обсягу, зазначеного в контракті. "Нафтогаз України" вважав положення "бери або плати" у вигляді, зафіксованому в контракті з "Газпромом", неринковим, неправомірним та недійсним.

31 травня 2017 року у НАК "Нафтогаз України" повідомили, що Стокгольмський арбітраж задовольнив головні вимоги компанії у спорі з "Газпромом":

  • умову "бери або плати" скасовано;
  • заборону на реекспорт скасовано;
  • формулу ціни на газ переглянуто з 2014 року.

6 червня лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов заявив, що фракція вимагає перевірки Національним антикорупційним бюро та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою контрактів на постачання газу, укладених Тимошенко. Він також закликав парламентський комітет із нацбезпеки і оборони та антикорупційний комітет "викликати Тимошенко і розглянути питання державної зради і корупційної складової газового контракту 2009 року".

Тимошенко назвала цю заяву "істерією і пропагандою".