Саакашвілі заявив, що його позицію про співпрацю України і МВФ неправильно зрозуміли

Саакашвілі заявив, що розрив відносин із МВФ на цьому етапі буде на руку ворогам України
Фото: depositphotos.com

Колишній президент Грузії, голова Виконавчого комітету реформ України Михайло Саакашвілі заявив, що зараз в України немає альтернативи "добрій співпраці" з МВФ.

Колишній президент Грузії, голова Виконавчого комітету реформ України Михайло Саакашвілі заявив, що його слова про співпрацю Києва з Міжнародним валютним фондом неправильно інтерпретували. Про це він написав у Facebook.

Учора ввечері в ефірі телеканала "1+1" політик заявив: "Я свого часу у Грузії відмовився від послуг МВФ. Я думаю, що Україна сильна достатньо потенційно, щоб від цього відмовитися".

Сьогодні у Facebook він підкреслив, що наразі "в України немає альтернативи гарній співпраці" з МВФ, особливо під час кризи, коли країні потрібні гроші.

"На цьому етапі я за посилення зв'язків, які сприяють реалізації програми реформ в Україні. Стратегічно, як це зробила Грузія під час мого президентства, ми дійдемо до ситуації, коли допомога МВФ буде більше не потрібна", – зазначив Саакашвілі.

Він додав, що "будь-які спроби вийти із програми співпраці з МВФ на цьому етапі відповідатимуть тільки цілям ворогів України".

У грудні 2019 року Україна і МВФ домовилися про програму розширеного фінансування (EFF) строком на три роки в розмірі 4 млрд спеціальних прав запозичення (приблизно $5,5 млрд). Жодного траншу за цією програмою Київ не отримав. 7 травня представник МВФ Джеррі Райс оголосив, що Фонд і Україна переорієнтувалися з раніше погодженої 36-місячної програми розширеного фінансування EFF на 18-місячну програму stand-by.

Перед наданням кредиту МВФ наполягав на відкритті ринку землі та забороні повернення націоналізованих банків колишнім власникам (цей документ, зокрема, унеможливить повернення "ПриватБанку" бізнесмену Ігореві Коломойському). Директорка-розпорядниця Фонду Крісталіна Георгієва зазначала, що ухвалення цих документів "дасть змогу швидко просунутися вперед, доопрацювавши параметри нової угоди з ширшим доступом, ніж передбачали раніше".

Закон про земельну реформу Верховна Рада ухвалила 31 березня 2020 року. Ринок землі в Україні має запрацювати з 1 липня 2021 року. Закон про вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності парламент ухвалив 13 травня.

12 травня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що меморандум про співпрацю між Україною та МВФ може бути підписано до кінця травня.