Шимків: Окремі фармкомпанії підтримують в Україні так звані вічнозелені патенти. Це змушує споживачів платити завищену ціну

Дмитро Шимків: Причина в законодавстві, яке дає змогу продовжувати дію патенту на п'ять років після закінчення 20-річного терміну і не дозволяє починати розроблення до закінчення терміну дії патенту
Фото: radiosvoboda.org

Через особливості законодавства українські виробники ліків втрачають до чотирьох років на розроблення генериків, тоді як конкуренти з Європи можуть почати постачання наступного дня після закінчення терміну дії патенту на препарат, зазначив голова ради директорів Darnitsa Group Дмитро Шимків.

Ціни на ліки в Україні пов'язані з позицією деяких виробників, які підтримують дію патентів і в такий спосіб не дають вийти препаратам-аналогам на ринок, розповів в інтерв'ю виданню LIGA.net голова ради директорів Darnitsa Group Дмитро Шимків.

"Окремі компанії підтримують в Україні так звані вічнозелені патенти. Це стримує вихід препаратів-генериків і змушує споживачів платити завищену ціну. Ви, напевно, чули історії, коли ліки в Польщі коштують $200, а в Україні – $600. Частково це наслідок нерівних конкурентних умов", – сказав Шимків.

Отже, українські виробники генериків програють виробникам із Центральної та Східної Європи, пояснив він.

"Причина в законодавстві, яке дає змогу продовжувати дію патенту на п'ять років після закінчення 20-річного терміну і не дозволяє починати розроблення до закінчення терміну дії патенту. Отже, українські компанії втрачають час на розроблення (до чотирьох років), тоді як конкуренти з Європи можуть здійснювати постачання наступного дня після закінчення терміну дії патенту на референтний препарат", – зазначив керівник.

Він підкреслив, що ситуацію можна вирішити на законодавчому рівні.

Видання Mind.ua писало у 2018 році, що найближчим часом у світі масово закінчуватимуться терміни дії патентів на препарати з обсягами продажів більш ніж $1 млрд на рік, що відкриває для українських виробників можливість виробляти генерики.

Дмитро Шимків із 2014-го до 2018 року працював заступником глави Адміністрації Президента України, до цього очолював українське представництво компанії Microsoft. У вересні 2018 року очолив раду директорів "Дарниці".

ПрАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" засновано у 1930 році, зараз до портфеля компанії входить приблизно 250 найменувань готових лікарських засобів. Бенефіціаром компанії є народний депутат VIII скликання Гліб Загорій. 20 травня він заявив, що виконав свою законотворчу місію, не збирається балотуватися до нового складу Верховної Ради й зосередиться на інтеграції "Дарниці" в глобальний фармацевтичний ринок.