Шмигаль телефоном обговорив із місією МВФ подальше співробітництво

Шмигаль зазначив, що першочерговим пріоритетом є встановлення програми розширеного фінансування МВФ
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час розмови з командою Міжнародного валютного фонду підкреслив, що уряд України налаштований на продовження співпраці з МВФ.

10 березня відбулася телефонна розмова прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з командою Міжнародного валютного фонду на чолі з Роном ван Роденом. Про це повідомляє пресслужба Кабміну України.

Участь у розмові також узяли міністр фінансів Ігор Уманський і міністр юстиції Денис Малюська.

Розмова йшла про подальші кроки двосторонньої співпраці між Україною та МВФ.

Шмигаль підкреслив, що уряд України налаштований на продовження співпраці з МВФ, а першочерговим пріоритетом є встановлення програми розширеного фінансування МВФ, особливо для підтримки структурних реформ, макроекономічної та фінансової стабільності у країні.

Під час розмови сторони також обговорили подальші пріоритетні кроки в межах співробітництва.

7 грудня 2019 року Україна та Міжнародний валютний фонд домовилися про нову програму співпраці строком на три роки в розмірі 4 млрд спеціальних прав запозичення (приблизно $5,5 млрд).

Для підписання меморандуму та отримання грошей Україна має виконати кілька попередніх кроків, говорила перша заступниця голови Нацбанку України Катерина Рожкова. Зокрема, це ухвалення законопроєкту про ринок землі та проєкту закону №2571 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань функціонування банківської системи", який пропонує унеможливити повернення націоналізованих банків попереднім власникам.

6 лютого видання LIGA.net написало, що комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики змінив урядовий законопроєкт №2571, але оновлений текст не погодив МВФ.

29 лютого постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив, що команда МВФ в Україні досягла суттєвого прогресу в обговоренні законодавчих ініціатив.

5 березня Шмигаль зазначив, що новий Кабмін продовжить співпрацю із МВФ.

6 березня новопризначений міністр фінансів України Ігор Уманський провів першу офіційну зустріч із представниками Фонду. Він запевнив, що співпраця із МВФ важлива для підтримки фінансової стабільності в Україні.