Суд зобов'язав Roshen виплатити Борисполю 23,19 млн грн за будівництво фабрики

Компанія Roshen виплатила лише частину пайового внеску
Фото: ЕРА

Господарський суд Київської області зобов'язав компанію "Бісквітний комплекс "Рошен" доплатити Борисполю частину пайового внеску.

Господарський суд Київської області визнав чинною угоду між Борисполем і ТОВ "Бісквітний комплекс "Рошен", згідно з якою підприємство має сплатити в бюджет міста пайовий внесок у розмірі 10% від кошторису будівництва комплексу вартістю 667,31 млн грн, ідеться в рішенні суду.

Від вартості будівництва вирахували вартість прокладання інженерних споруд і комунікацій. Через це пайовий внесок у розмірі 10% становить 61 млн, із яких компанія Roshen виплатила 30 млн.

Суд відрахував із боргу компанії вартість каналізації та зобов'язав Roshen виплатити решту – 23,19 млн грн.

У 2016 році "Радіо Свобода" повідомляло, що корпорація Roshen отримала 7,5 га в Борисполі без земельного аукціону та конкурентів.

Кондитерську корпорацію Roshen створив п'ятий президент України Петро Порошенко в 1996 році. До її складу входять дві кондитерські фабрики у Вінниці, фабрики в Києві, Кременчуці та Липецьку (виробництво в російському Липецьку зупинили в січні 2017 року), клайпедська кондитерська фабрика в Литві, угорська компанія Bonbonetti Choco Kft, а також масломолочний комбінат "Бершадьмолоко" (Вінницька область).

Бісквітний комплекс у Борисполі, як повідомляють на сайті Roshen, ще на стадії запуску. На цій фабриці Roshen виробляє печиво та крекери (у фірмовій мережі корпорації вже продають продукцію, виготовлену в Борисполі). Прогнозують, що підприємство запрацює на повну потужність до 2020 року.

Під час виборчої кампанії у 2014 році Порошенко обіцяв продати компанію, якщо стане президентом. Після перемоги на виборах для продажу Roshen було залучено компанію Rothschild. Утім, здійснити операцію так і не вдалося, за словами Порошенка, через бойові дії на Донбасі. Експрезидент заявляв, що активи Roshen йому не підконтрольні, ними керує "сліпий траст".