Світовий банк готує гарантію для України на $650 млн

Світовий банк закликає уряд України завершити всі необхідні дії щодо розпочатих реформ
Фото: worldbank.org

$650 млн від Світового банку передадуть Україні після того, як країна "підтвердить завершення всіх дій щодо розпочатих реформ".

Світовий банк готує для України операції на $650 млн, які уряд країни попросив на проведення основних реформ для економічного зростання, фіскальної сталості та поліпшення управління. Про це 16 серпня йдеться в повідомленні банку у Facebook.

"Після завершення підготовки та затвердження нової операції Україна отримає гарантію від Міжнародного банку реконструкції та розвитку (це основна кредитна установа Світового банку "ГОРДОН") на суму $650 млн, яка допоможе запозичити близько $800 млн на зовнішніх ринках", – заявили в банку.

Для того, щоб нова операція Світового банку стала можливою, Україна "має підтвердити завершення всіх дій щодо розпочатих реформ", а також у країні повинна бути сприятлива макроекономічна ситуація.

У банку вказали на набуття чинності законів "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення функціонування фінансового сектору в Україні" (№8331д) та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування" (№6027д).

"Світовий банк закликає уряд України завершити всі необхідні дії щодо розпочатих реформ та досягти угоди з МВФ щодо четвертого перегляду програми кредитування", – повідомили у фінустанові.

Останній меморандум про співпрацю Україна і МВФ підписали в березні 2015 року, протягом чотирьох років Фонд має виділити Україні $17,5 млрд. У межах цієї програми український уряд одержав уже чотири транші на загальну суму $8,7 млрд. Останній – у квітні 2017 року.

Місія МВФ приїде до Києва з 6-го до 19 вересня для обговорення економічної політики і фінансової допомоги Україні.

Голова Національного банку України Яків Смолій зазначив, що візит місії МВФ в Україну залежить від перегляду Києвом тарифів на газ і досягнення збалансованого державного бюджету.