Трамп скасував мита для деяких українських товарів

Трамп зняв мита для низки українських товарів
Фото: ЕРА

Президент США Дональд Трамп вирішив відновити безмитну торгівлю для деяких українських товарів, оскільки Україна "досягла прогресу" в забезпеченні захисту права інтелектуальної власності.

Президент США Дональд Трамп підписав указ про відновлення безмитної торгівлі для окремих товарів українського виробництва. Відповідний документ опубліковано Білим домом 25 жовтня.

В указі йдеться, що Трамп ухвалив це рішення, тому що Україна "досягла прогресу" в забезпеченні захисту права інтелектуальної власності.

"Відповідно, доцільно скасувати припинення режиму безмитної торгівлі для певних прийнятних товарів, які є продукцією України", – ідеться в повідомленні.

Документ набуває чинності за п'ять днів після його публікації.

В указі не уточнено, про які саме товари йдеться.

Трамп ухвалив рішення припинити надання Україні торгових преференцій для деяких видів продукції у грудні 2017-го. 26 квітня 2018-го США припинили дозвіл на безмитне ввезення 155 видів українських товарів.

У відомстві зазначили, що зняття обмежень значною мірою залежить від ухвалення Верховною Радою законопроєкту №7466 "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав".

Верховна Рада ухвалила цей законопроєкт у першому читанні в березні 2018-го, у цілому – в травні того самого року. Відповідний закон 2415-VIII було підписано президентом у липні 2018 року.