Трамп заявив, що йому не подобалося давати гроші "такій корумпованій" країні, як Україна

Трамп: Україна була відома вражаючою корупцією
Фото: ЕРА

За словами президента США Дональда Трампа, процес надання допомоги Україні він розблокував на прохання сенатора-республіканця Роба Портмана.

Президент США Дональд Трамп заявив, що блокував надання військової допомоги Україні через високу корупцію в цій країні до приходу на посаду президента Володимира Зеленського.

Про це він сказав 3 жовтня у Вашингтоні під час спільної пресконференції із президентом Фінляндії Саулі Нійністьо, повідомляє "Європейська правда".

"Україна до нього була відома вражаючою корупцією. Вражаючою. Більше, ніж у будь-якій країні світу. Фактично вона вважалася однією з найбільш корумпованих країн у світі. І мені не подобається давати гроші країні, яка настільки корумпована", – заявив Трамп.

За словами глави Білого дому, допомогу Україні він розблокував на особисте прохання сенатора від Республіканської партії США Роба Портмана.

"Немає нікого більш гідного, ніж Роб Портман з Огайо. Він подзвонив і сказав: "Будь ласка, розблокуйте гроші". Я сказав: "Робе, мені не подобається, що США – країна, яка завжди дає гроші, а Україна допомагає Європі та європейським країнам набагато більше, ніж вони допомагають нам", – розповів президент США.

Він підкреслив, що Україні "країни Європи повинні платити більше", ніж Сполучені Штати.

18 червня Конгрес США затвердив пакет допомоги Україні на 2019 рік за лінією Пентагону в обсязі $250 млн. Пакет допомоги з безпеки передбачає надання Україні нелетальних і летальних видів оборонного озброєння з окремим акцентом на підтримку Військово-морських сил Збройних сил України.

Наприкінці серпня видання Politico повідомило, що президент Трамп ухвалив рішення переглянути програму надання допомоги Україні для зміцнення національної безпеки й оборони, щоб переконатися, що гроші Сполучених Штатів в Україні використовують в інтересах Вашингтона. Трамп не підтверджував цієї інформації. Віцепрезидент Майк Пенс заявляв, що надання Україні військової допомоги залежить від її успіхів у боротьбі з корупцією.

12 вересня адміністрація президента розблокувала видавання Україні військової допомоги.

19 вересня Палата представників Конгресу США після затримки схвалила виділення військової допомоги Україні.

22 вересня Трамп заявив, що підтримував Україну від самого початку, але дуже розчарований тим, що інші країни не допомагають цій країні так само.