У ЄБРР заявили, що під час приватизації українські підприємства має бути продано "справжнім" інвесторам, які вкладатимуть у них гроші

Представники ЄБРР входять до робочої групи з питань приватизації в Україні.

Фото: EPA (архів)

Процес приватизації держпідприємств в Україні може бути тривалим, але це необхідно, щоб прийшли справжні інвестори, вважає керівний директор Європейського банку реконструкції та розвитку у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж.

Новими власниками українських підприємств, які буде виставлено на торги під час приватизації, мають стати інвестори, які справді вкладатимуть кошти в їхній розвиток. Про це заявив керівний директор Європейського банку реконструкції та розвитку у країнах Східної Європи і Кавказу Франсіс Маліж у коментарі агенству "Інтерфакс-Україна".

"Наше завдання – організувати приватизацію в такий спосіб, щоб прийшов справжній інвестор, який вкладатиме гроші. Для цього потрібно процес підготувати. З одного боку, неприйнятно, що іноді цей процес займає стільки часу, але з іншого – не хотілося б побачити на виході, що новими власниками компаній стануть люди, які не повинні мати до них жодного стосунку. Інвестори мусять бути справжніми", – сказав він.

Представники ЄБРР входять до робочої групи з питань приватизації в Україні.

У квітні 2017 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що уряд має намір продати 3,5 тис. державних підприємств.

7 березня 2018 року в Україні набув чинності новий закон про приватизацію. Документ передбачає розподіл об'єктів роздержавлення на дві групи – об'єкти великої та малої приватизації. Перші підлягають продажу на аукціоні, умови якого встановлює Кабінет Міністрів.

10 травня уряд затвердив список великих підприємств для приватизації 2018 року. До нього, зокрема, входять "Центренерго", п'ять обленерго, Одеський припортовий завод, "Турбоатом", Запорізький титано-магнієвий комбінат, Об'єднана гірничо-хімічна компанія, "Сумихімпром" та інші підприємства. У проекті рішення було 26 об'єктів. Коли постанову опублікували на сайті Кабміну, виявилося, що в документі вказано 23 підприємства. Фонд держмайна підписав 22 накази про приватизацію великих підприємств. У відомстві зазначали, що ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" продаватимуть без залучення радників.

25 липня Фонд держмайна оголосив конкурси на посади радників із продажу шести великих держпідприємств.

У держбюджеті-2018 доходи від приватизації передбачено на рівні 21,3 млрд грн.