У МВФ вважають, що для досягнення нинішнього рівня Польщі Україна має демонструвати зростання ВВП на 6% протягом 20 років

У МВФ розповіли про три сценарії для України
Фото: EPA

Забезпечити необхідні інвестиції та підвищення продуктивності праці для зростання економіки Україні дадуть змогу структурні реформи, заявив постійний представник Міжнародного валютного фонду в Україні Йоста Люнгман.

Щоб досягти рівня Польщі, Україні потрібні структурні реформи та щорічне зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) не менше ніж 6% протягом 20 років. Про це 19 лютого на макроекономічній дискусії Американської торгової палати в Києві сказав постійний представник Міжнародного валютного фонду в Україні Йоста Люнгман, повідомило агентство "Інтерфакс-Україна".

"Це довгостроковий проєкт, неможливо завершити реформи протягом кількох років. Україна має підтримувати ці реформи всі 20 років, треба терпіння, щоб хоча б наздогнати сусідів", – сказав Люнгман.

За його словами, забезпечити необхідні для такого зростання інвестиції та підвищення продуктивності дадуть змогу реформи. Люнгман уточнив, що йдеться про досягнення рівня ВВП на душу населення майже $30 тис. за паритетом купівельної спроможності.

Він описав три ймовірні сценарії для України. Згідно з першим, який передбачає повне реформування і зростання ВВП на 6% щорічно, Україна зможе досягти нинішнього рівня Польщі приблизно у 2038 році, а населення стане багатшим на 60% протягом 20 років.

Другий варіант – часткові реформи і зростання на 4%, що зробить населення багатшим усього на 20%. Третій сценарій передбачає відкат реформ і зростання темпами до 1,5% – населення за 20 років стане на 20% біднішим, ніж сьогодні.

Серед першочергових сфер, де Україна особливо відстає від країн Європи, представник МВФ назвав судову систему і верховенство права (рівень корупції, захисту прав власності), товарні ринки (рівень конкуренції та регулювання) і фінансовий сектор (доступ до фінансування, стійкість банків). Серед інших секторів, де також є відставання, однак не настільки значне, Люнгман вказав торгівлю та відкритість (тарифи і нетарифні бар'єри), оподаткування й ринок праці.

Згідно з макроекономічним прогнозом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, зростання ВВП України у 2020 році може становити 3,7% (за оптимістичним сценарієм – 4,8%). 

2 вересня 2019 року прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що ВВП України має зрости на 40% протягом п'яти років. Глава уряду пояснив, що у 2020 році зростання економіки має становити не менше ніж 5%, а в усі наступні – не менше ніж 7%.

3 вересня міністерка фінансів України Оксана Маркарова зазначила: щоб протягом п'яти років ВВП України зріс на 40%, зростання економіки має становити майже 7% на рік.

Зростання ВВП за підсумками 2019 року становило 3,3%.

Гончарук заявляв, що у 2020 році зростання ВВП очікують на рівні 4%.