У тендерах ProZorro протягом року виявили приблизно 3 тис. порушень – Transparency International Ukraine

Експерти DoZorro констатують відсутність належного контролю за державними закупівлями з боку держави
Фото: ti-ukraine.org

Загальна очікувана вартість закупівель у системі ProZorro, у яких юридична експертиза виявила ознаки порушень, – понад 15 млрд грн, повідомляє Transparency International Ukraine.

Експерти Transparency International Ukraine (TIU) та 19 регіональних громадських організацій виявили понад 3 тис. порушень тендерних процедур у системі публічних електронних закупівель ProZorro за рік роботи сервісу, повідомляє прес-служба TIU.

Такі дані було названо під час звіту про річну роботу моніторингового порталу DoZorro, який координують експерти TIU.

Зокрема, експерти опрацювали 6 тис. відгуків на тендери у ProZorro. Загальна очікувана вартість закупівель, у яких юридична експертиза виявила ознаки порушень, – понад 15 млрд грн.

Зазначають, що в 671 випадку суб'єкти відреагували на порушення після відповідних звернень до замовників тендерів, державних контролерів і правоохоронців. "Цілком зійшли з рук порушення в результаті бездіяльності згаданих суб'єктів закупівельного процесу у 111 випадках. Щодо решти виявлених порушень поки що не можна однозначно стверджувати, чим завершиться реагування", – сказано в повідомленні.

Експерти DoZorro констатують відсутність належного контролю за державними закупівлями з боку держави.

"Можливості електронної системи ProZorro не використовуються в повній мірі. Зокрема, попри можливість автоматично опрацьовувати дані, які можуть свідчити про порушення, та попри відкритість інформації, порушники залишаються безкарними. Це, у свою чергу, дискредитує саму реформу закупівель в Україні", – повідомляють у Transparency International Ukraine.

Команда DoZorro на основі року роботи дійшла висновку про необхідність посилення повноважень Державної аудиторської служби України. Також експерти TIU, залучені до роботи DoZorro, підтримують ідею врегулювання допорогових закупівель за допомогою норм закону "Про публічні закупівлі".

"Результати опитування бізнесу свідчать, що оптимальним порогом для проведення в обов'язковому порядку закупівель через ProZorro може бути сума 50 тис. грн. Однак це питання ще потребує експертного обговорення", – додали в Transparency International Ukraine.

Система ProZorro працює з початку 2015 року. 17 лютого 2016 року президент України Петро Порошенко підписав закон "Про публічні закупівлі", який передбачає введення електронної системи для всіх державних закупівель товарів та послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 200 тис. грн, а для робіт – дорівнює або перевищує 1,5 млн грн.

Із 1 серпня система ProZorro стала обов'язковою до використання на всій території країни.