У травні митниця недовиконала план на 3 млрд грн – Марченко

Марченко повідомив, що очікує від митниці збільшення доходів на 1520%
Фото: Міністерство фінансів України / Facebook

Нинішній рівень доходів на митниці не є достатнім, заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Державна митна служба України недовиконала план із доходів на майже 3 млрд грн. Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю Mind.

В міністерстві очікують збільшення доходів митниці на 15–20%.

"Нинішній рівень доходів на митниці не є достатнім. Ми не виконали план у травні – близько 3 млрд грн, але робота йде", – заявив Марченко.

Водночас у Мінфіні називають боротьбу з контрабандою та ліквідацію тіньових схем основним пріоритетом для збільшення доходів до держбюджету.

13 червня Марченко заявляв, що керівники митної та фіскальної служб України мають збільшити планові надходження до бюджету країни на 10–15%, інакше їх звільнять. При цьому він заявляв, що план наповнення загального фонду державного бюджету у травні виконали на 100%, у червні очікуваний план також виконають.

За даними Мінфіну, у травні Державна митна служба недовиконала план надходжень до держбюджету на 14,8%.

18 квітня президент України Володимир Зеленський підписав зміни до держбюджету на 2020 рік, які Рада внесла на позачерговому засіданні 13 квітня. Ухвалений закон передбачає скорочення доходів держбюджету на 119,7 млрд грн (із 1096 млрд грн до 975,8 млрд грн) і збільшення витрат на 82,4 млрд (із 1,184 трлн грн до 1,266 трлн грн).

4 березня президент України Володимир Зеленський висловив невдоволення роботою митниці через контрабанду. "Нам розповідають про рішучий і безкомпромісний бій із контрабандою, але зараз виглядає так, що в цьому бою контрабанда відправляє митницю в нокаут. Митниця повинна збирати не лайки у Facebook, а гроші в державну казну", – сказав глава держави під час виступу у Верховній Раді.

24 березня на той момент керівника Держмитної служби Максима Нефьодова звільнили з посади.

20 травня Зеленський заявив, що митниця за Нефьодова недостатньо наповнювала бюджет країни. "Мінус десятки мільярдів гривень. Де нам брати ці гроші? Немає наповнення бюджету", – зазначив глава держави.