Угода про ЗВТ між Україною і Туреччиною готова на 95% – посол

Сибіга: Єдиним стримуючим фактором для переходу на вищий рівень та інші цифри є відсутність угоди про ЗВТ
Фото: Ukrayna Ankara Büyükelçiliği/ Посольство України в Турецькій Республіці / Facebook

На макрорівні угода про зону вільної торгівлі буде вигідна як Україні, так і Туреччині, сказав посол України в Анкарі Андрій Сибіга.

Понад 95% положень договору про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною погоджено. Про це заявив посол України в Анкарі Андрій Сибіга в інтерв'ю "Укрінформу", яке вийшло 2 лютого.

"Наразі понад 95% положень угоди узгоджено, експерти працюють. Кожна зі сторін налаштована на те, щоб угода була саме в тому форматі, який визначено", – сказав посол.

За його словами, на макрорівні угода буде вигідна обом сторонам.

Посол додав, що товарообіг між країнами у 2019 році зріс на 9% і зараз становить понад $4 млрд.

"Це вже стійка тенденція. Але єдиним стримуючим фактором для переходу на вищий рівень та інші цифри є відсутність угоди про ЗВТ. Переконаний, що на макрорівні вона вигідна як для української, так і для турецької сторін, оскільки наші країни мають достатньо розвинуті промисловість і сільське господарство. Зрозумілою є і тривалість процесу, оскільки кожна сторона відстоює свої інтереси, і це нормально в таких чутливих угодах", – сказав він.

Сибіга розповів, що погодження угоди було поставлено на паузу через виборчий процес в Україні, але 20 січня в Анкарі відбувся черговий раунд переговорів.

"За результатами нового раунду переговорів можу говорити про стриманий оптимізм. Просуваємося вперед із метою фіналізації цієї угоди, з урахуванням інтересів обох сторін, перебуваємо в постійному діалозі", – додав глава української дипмісії.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган у листопаді 2018 року говорив, що Україна і Туреччина планують підписати угоду про ЗВТ до кінця 2018 року, однак цього не сталося. У серпні 2019 року він закликав фіналізувати процес підписання документа.