"Укртранснафта" втратила приблизно €1 млн за тиждень від припинення транзиту нафти

"Укртранснафта" оцінює кількість неякісної нафти у своїх трубопроводах у 500 тис. тонн
Фото: EPA

В акціонерному товаристві "Укртранснафта" оцінили недоотриманий прибуток у період із 25 квітня, після припинення транзиту російської нафти, і до 2 травня у 29,2 млн грн. У компанії розраховують на покриття збитків завдяки збільшенню обсягів перекачування нафти в майбутньому.

Акціонерне товариство "Укртранснафта" станом на 2 травня недоотримало 29,2 млн грн (приблизно €1 млн) від моменту припинення 25 квітня транзиту російської нафти нафтопроводом "Дружба", повідомляє інформаційне агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на коментар прес-служби "Укртранснафти".

"Зважаючи на ситуацію, а також враховуючи необхідність виконання російськими компаніями своїх договірних зобов'язань, "Укртранснафта" розраховує, що невиконані плани поставок нафти російських вантажовідправників буде надолужено завдяки збільшенню обсягів перекачування в наступні звітні періоди до кінця поточного року", – зазначили у коментарі агентству.

У компанії зазначили, що наразі нафта з підвищеним вмістом хлористих сполук не завдає пошкоджень трубопроводам, тому про компенсацію не йдеться. За оцінкою компанії, у трубах на українському боці зараз є приблизно 500 тис. тонн неякісної нафти.

"Водночас якщо під час проведення технічних робіт, пов'язаних із вирішенням ситуації, що склалася, "Укртранснафта" зазнає будь-яких нестандартних витрат, компенсацію таких витрат буде проведено замовником послуг, відповідно до чинних договірних умов", – ідеться у відповіді на запит.

19 квітня 2019 року концерн "Белнефтехим" заявив про різке погіршення якості нафти, що надходить нафтопроводом із Росії. 22 квітня Мозирський НПЗ було виведено з ладу через неякісну російську нафту, про що повідомили у прес-службі підприємства. 23 квітня. Білорусь припинила експорт світлих нафтопродуктів із РФ в Україну, Польщу та країни Балтії.

У ніч на 24 квітня Польща на невизначений термін зупинила транзит російської нафти нафтопроводом "Дружба", 25 квітня до такого самого кроку вдалася Україна.

26 квітня у Росії заявили, що нафту в нафтопроводі було забруднено зумисно. Джерело забруднення виявили в Самарі, на сайті місцевої приватної структури "Самаратранснефть-Терминал".

За попередньою оцінкою, обсяг неякісної нафти в трубопроводах системи "Дружба" на ділянках у Росії, Білорусі, Україні та Польщі становить приблизно 5 млн тонн.

30 квітня Білорусь повністю припинила приймання нафти з РФ до повного витіснення з трубопроводу "Дружба" забрудненої сировини.