Білорусь припинила приймати нафту з Росії

19 квітня концерн "Белнефтехим" заявив про різке погіршення якості нафти, що надходить нафтопроводом із Росії
Фото: ЕРА

Білорусь може відновити транзит російської нафти 2 травня, після витіснення з трубопроводів неякісної нафти з РФ.

30 квітня Білорусь повністю припинила приймати нафту з РФ до повного витіснення з трубопроводу "Дружба" неякісної російської нафти, яке очікують 2 травня. Про це повідомив перший заступник генерального директора, головний інженер ВАТ "Гомельтранснефь Дружба" Андрій Веріго, повідомляє білоруське інформаційне агентство БЕЛТА.

Він зазначив, що якісна нафта є на 30-му кілометрі траси Унеча – Мозир. Це третина шляху від Унечі до державного кордону з Білоруссю.

У зв'язку з вимушеним припиненням транзиту білоруська сторона планує виконати необхідні на цей момент ремонтні роботи на газопроводі.

Він зазначив, що вжиті заходи дадуть змогу відновити роботу тільки однієї нитки трубопроводу "Дружба". Другий трубопровід не працюватиме невизначений час і стане сховищем для некондиційної нафти.

За словами Веріга, "Гомельтранснефть Дружба" планує вийти на 40% проектної потужності 10–11 травня, пише БЕЛТА.

19 квітня 2019 року концерн "Белнефтехим" заявив про різке погіршення якості нафти, що надходить нафтопроводом із Росії. 22 квітня Мозирський нафтопереробний завод було виведено з ладу через неякісну російську нафту, про що повідомили у прес-службі підприємства. 23 квітня Білорусь зупинила експорт світлих нафтопродуктів із РФ в Україну, Польщу та країни Балтії.

У ніч на 24 квітня Польща на невизначений термін зупинила транзит російської нафти нафтопроводом "Дружба", 25 квітня до такого самого кроку вдалася Україна.

26 квітня в Росії заявили, що нафту в нафтопроводі було забруднено навмисно. Джерело забруднення виявили в Самарі, на вузлі місцевої приватної структури "Самаратранснефть-Терминал".

За попередньою оцінкою, обсяг неякісної нафти у трубопроводах системи "Дружба" на ділянках у Росії, Білорусі, Україні та Польщі становить приблизно 5 млн тонн.