"Укрзалізниця" заявила про змову двох компаній із метою дестабілізації роботи залізничного транспорту

"Укрзалізниця" заявила про змову двох компаній, які не дають підприємству закупити постільну білизну
Фото: ПАТ "Укрзалізниця" / Facebook

Компанії "Максмед Інтернешнл" та "Українська швейна фабрика" від початку року блокують закупівлю дизель-поїздів, запчастин, обладнання та постільної білизни для поїздів, заявили в "Укрзалізниці".

Компанії "Максмед Інтернешнл" та "Українська швейна фабрика" подали скарги в Антимонопольний комітет, укотре заблокувавши процес закупівлі постільної білизни для поїздів через систему ProZorro, повідомила прес-служба "Укрзалізниці".

У відомстві підкреслили, що існують "безперечні факти", які вказують на змову між двома компаніями.

"Компанії... тісно пов'язані між собою. У торгах на закупівлю постільної білизни вони надають ідентичні документи та пропонують продукцію того самого виробника. Скарги, які направляються до АМКУ, спрямовані на навмисне затягування процесу закупівель", – ідеться в повідомленні.

На думку представників "Укрзалізниці", метою змови є погіршення якості надання послуги перевезень, оскільки додаткова білизна особливо потрібна в піковий період роботи. Протягом 2017-го компанія планувала оновити всю наявну білизну, закупити понад 585 тис. комплектів постільної білизни.

"Однак через скарги одного ймовірного постачальника (ТОВ "Текстиль-Контакт") торги затягнулися більше ніж на два місяці. Після цього торги неодноразово блокували компанії ТОВ "Максмед Інтернешнл" та ТОВ "Українська швейна фабрика", – пояснили в УЗ.

Торги на придбання постільної білизни було опубліковано філією "Центр забезпечення виробництва" ПАТ "Укрзалізниця" 15 лютого 2017 року, проте закупівлі досі не було проведено. У компанії вважають, що фірми, які неодноразово блокували торги, користуються хибами законодавства для блокування роботи підприємства.

"Їхня мета – дестабілізувати роботу залізничного транспорту, завадити оновити рухомий склад та покращити сервіс, завдати шкоди іміджу "Укрзалізниці", – підкреслили в компанії.

У березні 2017 року правління "Укрзалізниці" затвердило новий порядок, який стосується постільної білизни та іншого інвентаря в поїздах. Голова правління компанії Войцех Балчун пообіцяв, що "кусючі" ковдри і пір'яні подушки "відправляють в історію" і їх буде замінено новими, із сучасних, комфортних, екологічних матеріалів.

У червні в ефірі телеканала ZIK редактор сайта "Наші гроші" Юрій Ніколов розповів, що фірма "Максмед Інтернешнл" через подавання скарг до Антимонопольного комітету заблокувала "Укрзалізниці" тендери на суму понад 8 млрд грн. "Такого блокування не було з часів існування Тендерної палати України. "Укрзалізниця" не проводить тендерів, нічого не купує", – сказав він.