В Італії від України вимагають приблизно €2 млн компенсації за загибель на Донбасі італійського фоторепортера Роккеллі

Прокурор вимагає для Марківа 17 років в'язниці
Фото: Nataliya Kudryk / Facebook

У суді в Італії над українським нацгвардійцем Віталієм Марківим грошову компенсацію за загибель на Донбасі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі вимагають від України для батька, матері та цивільної дружини загиблого, а також для журналістів.

14 червня на суді в італійській Павії, де розглядають обвинувачення бійця Нацгвардії України Віталія Марківа у причетності до вбивства італійського фоторепортера Андреа Роккеллі на Донбасі 24 травня 2014 року, родичі загиблого та представники громадськості вимагають від України грошової компенсації.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Адвокатка сім'ї Роккеллі Алессандра Баллеріні заявила про бездіяльність України в розслідуванні обставин і причин смерті фоторепортера, утрату довіри до української влади, а також висунула вимогу до України про €500 тис. компенсації для матері й батька загиблого і €800 тис. – для цивільної дружини загиблого.

Цілком можливо, що гроші вимагатимуть адвокати сестри фоторепортера.

Окрім того, гроші від української влади вимагають представники журналістів. Зокрема, захисник від асоціації фотографів-фрілансерів Cesura Lab попросив €15 тис., які, за його словами, спрямують на організацію в Італії професійних курсів для журналістів.

Яку компенсацію вимагає представник Союзу італійської преси FNSI та обласної Асоціації журналістів Ломбардії, не озвучували. Цифру він указав у письмовому варіанті, переданому судді.

Бійця Національної гвардії України Марківа затримали в Болоньї 30 червня 2017 року. Його підозрюють у причетності до вбивства Роккеллі та його російського перекладача 24 травня 2014 року в районі Слов'янська Донецької області.

У Міністерстві внутрішніх справ України розповідали, що кримінальне провадження проти Марківа італійські правоохоронці відкрили за свідченнями французького журналіста, який надав відеоряд, що нібито підтверджує причетність Марківа до вбивства Роккеллі.

Українські правоохоронці вважають, що загибель італійця та росіянина сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У підрозділі Марківа не було мінометів, які вели вогонь по ймовірному місцеперебуванню журналіста, пояснювали у МВС.

"У матеріалах справи гвардійця Марківа сторона обвинувачення як доказ використовує фейковий лист нібито Національної гвардії України. Для того, щоб спростувати це в суді міста Павія, свідчення надав заступник командира – начальник штабу в/ч 3066 полковник Костянтин Рихтік. Уперше документ нібито від його імені на адресу екскомандувача НГУ Юрія Аллерова з численними помилками з'явився ще минулого року на пропагандистському російському сайті "Русская весна"... Це черговий вияв гібридної війни з боку Кремля, до якої Європа ще не звикла", – розповів голова МВС України Арсен Аваков.

Українська діаспора Італії проводила пікети з вимогою звільнити нацгвардійця.

Прокурор вимагає для Марківа 17 років в'язниці. Вирок планують зачитати 12 липня.