Зеленський заявив, що обговорив із МВФ збільшення допомоги Україні

Зеленський провів переговори з директоркою МВФ
Фото: president.gov.ua

Директорка МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що провела "дуже конструктивну розмову" з президентом України Володимиром Зеленським.

Президент України Володимир Зеленський і директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва обговорили співпрацю у зв'язку з пандемією коронавірусу, повідомляє пресслужба глави держави.

"Ми обговорили збільшення суми підтримки України з боку Фонду в час великих викликів для економіки, пов’язаних зі світовою пандемією. Україна свідома, що сьогодні потрібно діяти активно та швидко, щоб мінімізувати негативний вплив пандемії та пов’язаних з нею обмежень на економіку й добробут громадян", – заявив Зеленський.

Окрім того, Георгієва і Зеленський обговорили "розширення програми співпраці України із МВФ для підтримки подальших реформ у нашій країні та подолання викликів, що стоять перед українською економікою у зв’язку з поширенням коронавірусу", а також "розширення програм підтримки України та збільшення їх обсягу з боку міжнародних партнерів".

Директорка МВФ у Twitter назвала розмову з українським президентом "дуже конструктивною".

"Країна стоїть перед величезними викликами у зв'язку з поширенням COVID-19", – зазначила Георгієва.

4 березня вона заявляла, що Фонд зарезервував приблизно $50 млрд для боротьби з наслідками спалаху коронавірусної інфекції. Зокрема, для допомоги країнам із низьким рівнем доходів МВФ зарезервував $10 млрд.

16 березня Георгієва казала, що вже 20 держав надіслали до Фонду запити після початку епідемії COVID-19. Георгієва підкреслювала, що чинні програми співпраці із МВФ також можуть використати для допомоги країнам у зв'язку з коронавірусом. Директорка МВФ зазначала, що Фонд може акумулювати до $1 трлн на ці цілі.

19 березня голова НБУ Яків Смолій говорив, що Україна активізувала переговори із МВФ за програмою розширеного фінансування, а також веде консультації "про фінансування в межах механізмів невідкладної фінансової допомоги, яку Фонд передбачив для країн із низьким рівнем доходів та економік, які розвиваються".

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в Китаї. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джона Гопкінса станом на 22 березня, загальна кількість інфікованих у світі становить понад 310 тис., померло понад 13 тис. осіб.

Із 12 березня в Україні через поширення коронавірусної інфекції заборонили масові заходи і закрили навчальні заклади. Крім того, у ніч на 16 березня Україна повністю заборонила в'їзд на територію країни іноземним громадянам, із 17 березня зупинила авіаційне сполучення з іншими країнами, а з 18 березня в країні припинили внутрішні пасажирські перевезення, а також обмежили роботу громадського транспорту (у деяких містах її повністю припинено).