Агентство Fitch залишило кредитний рейтинг України без змін

Рейтинг України встановлено на такому рівні через низку негативних чинників, зокрема пікові виплати за держборгом
Фото: EPA

Серед економічних проблем України агентство Fitch називає пікові виплати за зовнішнім боргом і слабкий банківський сектор.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings залишило кредитний рейтинг України на рівні "В-" зі стабільним прогнозом, ідеться у звіті агентства від 8 березня 2019 року.

Серед чинників, які вплинули на рішення агентства, – пікові виплати за зовнішнім боргом у 2019 році, слабкий банківський сектор, інституційні обмеження та політичні ризики. Продовження співпраці України із МВФ у Fitch назвали "позитивним сигналом".

"Взаємодія України з Міжнародним валютним фондом послабила фінансові обмеження і сприяла відновленню міжнародних резервів", – ідеться в повідомленні.

Агентство зауважує, що міжнародних резервів достатньо для покриття імпорту протягом 3,1 місяця, тоді як безпечним вважають рівень у три місяці.

Від рівня кредитного рейтингу залежить привабливість державних цінних паперів, наприклад боргових зобов'язань: що вищий рейтинг, то надійніший емітент паперів і нижча процентна ставка за ними.

У жовтні 2018 року рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента України в іноземній і національній валютах на рівні "В-" зі стабільним прогнозом.

19 жовтня Україна і МВФ домовилися про нову 14-місячну програму співпраці, що передбачає надання $3,9 млрд. Повідомляли, що остаточне рішення про нову програму виконком МВФ має ухвалити 2019 року.

Водночас у попередньому проспекті емісії єврооблігацій Міністерства фінансів, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна", зазначено, що рада директорів МВФ готова затвердити нову програму підтримки економічної політики України тільки після того, як зростання цін на газ для населення позначиться на тарифах на опалення.