Акціонер компанії, яка здійснює розвідку і видобування газу в Полтавській області, заперечив зв'язки з Росією

У компанії прокоментували публікації про нібито зв'язки з РФ
Фото: depositphotos.com

Компанія MND, яка є акціонером ТОВ "Горизонти", заперечила, що це товариство має зв'язки із країною-агресором Росією, як стверджували ЗМІ. Про це йдеться у заяві компанії, яка є у розпорядженні видання "ГОРДОН".

"Ми ведемо бізнес в Україні вже 10 років, MND і ТОВ "Горизонти" всіляко допомагають Україні з моменту російського вторгнення і початку війни. Ми заперечуємо неправдиву інформацію, яка нещодавно з'явилася на деяких українських сайтах. Цей наклепницький текст одного автора був повторений кількома іншими авторами, які повторюють попередню брехню та додають ще більше неправдивої інформації. Ніхто з них не потрудився зв'язатися з MND, оскільки компанія могла легко спростувати всі заяви", – повідомили в компанії. Там стверджують, що такі статті є частиною негативної кампанії проти "Горизонтів" та її акціонерів.

У компанії зазначили, що ліцензію на розвідку нафти й газу на Жуківській ділянці в Полтавській області на відкритому аукціоні придбала компанія "Горизонти", яка на 80% належить чеській компанії MND і на 20% – українській ТОВ "Західнадрасервіс". Засновником якої є Зіновій Козицький, український бізнесмен, який працює в кількох секторах, але переважно в енергетиці.

Компанія заявила, що не має жодних зв'язків із російською компанією "Газпром". MND є зараз єдиним акціонером підземного газосховища в Дамборіце (Чехія), ідеться в заяві.

"Газосховище було збудоване разом із російським газовим гігантом у той час, коли весь європейський енергетичний сектор співпрацював із "Газпромом". Після початку війни вжила всіх необхідних заходів для збереження права власності на цей актив без участі "Газпрому" і цього року стала єдиним акціонером газосховища, що підтверджується витягом із чеського реєстру та іншими офіційними документами", – заявили в компанії.

Також у заяві йдеться про те, що MND/KKCG не володіє Самарським терміналом, як писали ЗМІ. Цей термінал було продано у 2022 році у прозорий спосіб, до того ж цей термінал не було повноцінно запущено в експлуатацію, зазначили в компанії.

Окрім того, публікації містять неправдиву інформацію про зв'язки із ГРУ, кажуть у MND. Ідеться про члена ради директорів, якого автор першої публікації у ЗМІ  ідентифікував як колишнього резидента ГРУ в Сирії. "У статті йдеться про Сергія Вадимовича Трегуба 20 січня 1959 року народження і який справді перебуває у британському санкційному списку. А особа, яка мала відношення до газосховища, мала ім'я Сергій Іванович Трегуб 7 квітня 1960 року народження", – заявили в компанії.

Контекст:

9 липня на ZN.UA вийшла стаття про те, що в Полтавській області компанія ТОВ "Горизонти" проводить роботи з пошуку газу. У публікації йшлося про те, що ця компанія на 20% належить сім'ї бізнесменів Козицьких із Західної України, а на 80% – чеському підприємцю Карелу Комареку, який із 2013 року в партнерстві з "Газпромом" володіє газосховищем у Чехії.

Автор закликав СБУ перевірити законність діяльності компанії та зв'язки її бенефіціарів із російськими державними структурами. Служба безпеки України у відповідь заявила, що врахує дані про діяльність ТОВ "Горизонти" в Полтавській області.