Безповоротні втрати економіки України у стресовій ситуації становлять $2–3 млрд на місяць – Офіс президента

Шурма перерахував фактори, що впливають на ситуацію в економіці
Фото: National Bank Of Ukraine Національний банк України / Flickr
Через несприятливу політичну ситуацію, пов'язану з російською агресією, Україна щомісяця втрачає мільярди доларів. Про це заступник глави Офісу президента України Ростислав Шурма заявив "РБК-Україна" в інтерв'ю, яке опублікували 21 лютого.

"Ми бачимо, що безповоротні втрати становлять у такій стресовій ситуації, як зараз, $23 млрд на місяць. Це і зупинені інвестиції, і додаткова інфляція, втрати у туристичній сфері, скорочення авіаперевезень", – сказав він.

Шурма уточнив, що йдеться про втрати для економіки, "тобто фактично збитки", яких зазнає країна.

За словами заступника глави ОП, є ще "спекулятивний тиск на фінансові ринки, який блокує запозичення, тисне на курс", а також "спекулятивний тиск на валютний ринок близько $1,52 млрд".

"Ми вважаємо, що подушки у $45 млрд має бути достатньо, щоб продовжувати державні програми, які ми запланували. Але зовнішня ситуація може змінюватися", – пояснив Шурма.

Він зазначив, що у ситуації, яка склалася, інвестори "ставлять проєкти на паузу" і відкладають рішення, а "зовнішні кредитні ринки тимчасово закриті".

"Якщо рівень стресу буде такий же, то це щомісячні втрати, починаючи із січня. Якщо ситуація стабілізується інформаційно хоча б у такому стані, як зараз, то больовий поріг підніметься – і через два місяці таких втрат уже не буде", – вважає Шурма.

11 лютого перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко заявляла, що українська економіка демонструє стійкість до умов війни.

Контекст:

Наприкінці 2021 року з'явилася інформація про скупчення російських військ біля кордонів України. ЗМІ писали про підготовку вторгнення в Україну. Серед них були німецький Bild, американські CNN, Reuters, Bloomberg.

11 лютого 2022 року, за даними The Guardian, президент США Джо Байден під час відеоконференції з лідерами кількох держав заявив, що РФ може напасти на Україну найближчими днями.

З 11 лютого низка країнзокрема США, почали закликати своїх громадян терміново покинути Україну через імовірну ескалацію.

Президент України Володимир Зеленський заявив 12 лютого, що влада розуміє ризики, але, на його думку, в інформаційному просторі зараз надто багато інформації щодо ймовірного вторгнення РФ в Україну, яка провокує паніку.