Боротьба з контрабандою на митниці принесла у бюджет України майже 50 млрд грн – Данілов

Данілов обіцяє відставки деяких митників
Фото: Рада національної безпеки і оборони України / Facebook

Надходження в український бюджет зросли на 47 млрд грн унаслідок боротьби з контрабандою на митниці. Про це сказав 15 жовтня в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

"Ми б хотіли, щоб було більше, але на сьогодні поки так. Питання на контролі у президента [України Володимира Зеленського]. На наступному тижні будуть зустрічі з керівником митниці [Павлом Рябікіним], міністром фінансів [Сергієм Марченком], очільником СБУ [Іваном Бакановим], представниками апарату РНБО та обговоримо посилення кадрового потенціалу роботи нашої митниці", – зазначив він.

Данілов припустив, що за підсумками зустрічі деякі митники втратять посади. За його словами, Зеленський наполягає, щоб на законодавчому рівні за контрабанду відправляти до в'язниці.

"Зараз дуже ліберальне законодавство – і люди цим користуються. [...] Більш того, президент говорить, що 20 років треба за це давати", – підсумував секретар РНБО.

Контекст:

Верховна Рада на засіданні 13 липня цього року ухвалила у першому читанні і за основу законопроєкт №5420 про криміналізацію контрабанди. Цей проєкт закону у Раду вніс президент України Володимир Зеленський 23 квітня.

2 квітня Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення ввести санкції проти 10 осіб, яких рада вважає причетними до контрабанди.

Під санкції потрапили одеські бізнесмени Олександр Чудаков, Віктор Шерман і Вадим Альперін (Зеленський називав його "одним із хрещених батьків контрабанди в Україні"), закарпатський бізнесмен Орест Фірманюк, львівський бізнесмен Володимир Дідух (ЗМІ називали його кримінальним авторитетом Вовою Мордою), чернівецькі бізнесмени Юрій Кушнір та Олександр Єрімічук, колишній співробітник Закарпатської митниці, президент футбольного клубу "Минай" Валерій Пересоляк, ексначальник Рава-Руської митниці Іван Бокало і колишній співробітник СБУ Олександр Кравченко.

Санкції проти них ввели на три роки. Їм, зокрема, заблокували активи, обмежили торговельні операції, заборонили брати участь у приватизації державного майна (.doc).

Зеленський заявив, що, за даними РНБО та СБУ, цих людей можна назвати "топ-10 українських контрабандистів". Він пообіцяв, що це "перша десятка, але точно не остання".

15 квітня РНБО запровадила другий пакет санкцій за контрабанду проти ще 13 фізичних та низки юридичних осіб.

14 квітня ЗМІ повідомили, що Зеленський підписав указ про позбавлення громадянства України Альперіна, Єрімічука і Араіка Амірханяна (він потрапив під другий пакет санкцій РНБО за причетність до контрабанди). Повідомляли, що всі троє мають громадянства інших держав: у Альперіна – ізраїльське, у Амірханяна – вірменське, у Єрімічука – румунське.