"Чиновники шукають гроші не там, де потрібно". Експерт запропонував, як зробити ціни на пальне справедливішими

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні схвалив законопроєкт, яким підвищують ставки акцизів на пальне
Фото: depositphotos.com

Кабмін має встановити справедливість на паливному ринку. Потрібно "підрівняти" ставки акцизів для різних видів пального й домогтися сплати податків усіма учасниками ринку. Про це написав у Facebook народний депутат VIII скликання Олександр Черненко, коментуючи урядовий законопроєкт про підвищення акцизів на нафтопродукти.

"Окрім підвищення акцизів, Кабмін має встановити справедливість на паливному ринку. По-перше, акцизи на різні види палива мають платитися відповідно до його енергетичної цінності – тобто дизпаливо і бензин мають стати порівняно дешевшими, а газ – підтягнутися до їхнього рівня. По-друге, податки повною мірою мають сплачувати всі учасники ринку, інакше чиновники продовжуватимуть виїжджати за рахунок сумлінних компаній. Це все потрібно робити одночасно. Тоді й можна очікувати належний ефект від законодавчих рішень. А не сподіватися, що вони спрацюють самі по собі. Автоматично, так би мовити", – написав Черненко.

Він переконаний, що потрібно усунути диспропорції та несправедливості на паливному ринку.

"Момент перший. Непропорційна і несправедлива зміна акцизу на скраплений газ. Неприхований лобізм, не інакше. Другий момент. Згідно зі зрізом паливного ринку, лише деякі його учасники сумлінно платять податки, інші – податкові ухилянти. Сумарно до 15 млрд грн на рік може збирати держава тільки в цій галузі, якщо посилить контроль за збиранням податків", – зазначив експерт.

На його думку, причиною для підвищення акцизів став брак грошей у державі в умовах війни.

"Але шукають чиновники податки там, де легше, а не там, де потрібно. Так підвищення акцизів прямо відобразиться на цінниках на стелах АЗК, а отже, і на всіх інших процесах, де задіяне паливо. А це майже все: від продуктів до послуг. Тобто чиновники пішли традиційним шляхом – механічно полізли в кишеню до людей. Ну, це не вперше", – наголосив ексдепутат.

Контекст:

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні схвалив законопроєкт, яким підвищують ставки акцизів на пальне. Згідно з проєктом закону, цьогоріч акциз на бензин може зрости на €29,1, на дизельне паливо – на €38,1 а на скраплений газ – на €3,6 за 1 тис. літрів. За даними директора Консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, чиновники "скопіпастили" в законопроєкті мінімальні ставки європейських акцизів. Якщо порахувати станом на сьогодні, податковий складник зросте в бензині на 7,3 грн/л, дизелі – 9,6 грн/л і LPG – 0,9 грн/л.