Демонополізація роздрібного ринку електроенергії відбулася – Нацкомісія з енергетики

Закон "Про ринок електричної енергії" Верховна Рада ухвалила 13 квітня 2017 року
Фото: Pexels / pixabay.com

6 лютого у комітеті Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки обговорили перший місяць функціонування в Україні роздрібного ринку електроенергії. Представник Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Олена Антонова заявила, що перший етап енергореформи демонополізував ринок.

Ринок електричної енергії демонополізовано внаслідок реалізації першого етапу енергореформи, заявила 6 лютого на круглому столі в комітеті Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Олена Антонова.

Відеозапис круглого столу "Роздрібний ринок електричної енергії України: перший місяць функціонування, виклики, проблеми та шляхи їх подолання" опубліковано на сайті комітету.

"Відбувся анбандлінг, створені нові суб'єкти роздрібного ринку електричної енергії. Обленерго вже немає. Це передумови для розвитку конкуренції і це основний шлях до демонополізації роздрібного ринку", – сказала Антонова.

Представник НКРЕКП підкреслила, що три функції, які раніше виконували обленерго, тепер розділено.

"Це історичні постачальники і розподільники електричної енергії, які надавали послуги усім споживачам України, як промисловим, так і населенню, за регульованою ціною. Фактично поєднуючи в одній юридичній особі три ключові функції роботи роздрібного ринку. Це технологічна функція розподілу електричної енергії мережами, це надання послуг комерційного обліку, вимірювання обсягів товару і прийняття цих обсягів для розрахунків між суб’єктами ринку. І це постачання електричної енергії за регульованими цінами", – перерахувала вона.

Антонова додала, що необхідно відкоригувати нормативну базу, урегулювати питання тарифів і порядок розрахунків за електричну енергію, а також вирішити проблему розрахунків на роздрібному ринку.

Відео: Комітет із питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки / YouTube

Закон "Про ринок електричної енергії" Верховна Рада ухвалила 13 квітня 2017 року. Він передбачає впровадження нової конкурентної моделі ринку і норм Третього енергетичного пакета ЄС, зокрема в питанні розділення компаній за напрямами розподілу і передання електроенергії.

Роздрібний ринок електричної енергії в межах реформи енергоринку було запущено з 1 січня 2019 року.