Депутат-доброволець: Економічне бронювання – узаконений відкуп від війни

Ігор Черняк: Не може існувати "необов'язкових" обов'язків
Фото: Igor Cherniak / Facebook

Запропонована владою модель економічного бронювання, яка передбачає сплату щомісячного податку в розмірі понад 20 тис. грн за можливість не мобілізуватися, є, по суті, узаконенням відкупу від прямого обов'язку захищати свою країну. Про це заявив український доброволець, депутат Харківської міської ради Ігор Черняк у своєму Facebook.

"Економічне бронювання – це, по суті, відкуп від виконання прямого обов'язку захищати свою країну. Якщо держава це санкціонує, то вона фактично визнає свою безпорадність у забезпеченні виконання обов'язків громадянами", – сказав Черняк.

Він назвав таке рішення "відкритим плювком у військо" – у кадрових військових, добровольців, мобілізованих і тисячі поранених, які не можуть отримати допомогу від держави. За словами депутата, коли наявність або відсутність грошей стає легальною підставою для неналежного виконання обов'язків, це означає, що обов'язок втрачає свою суть.

"Не може існувати "необов'язкових" обов'язків. Будь-хто зможе легально ігнорувати свій обов'язок захищати державу, просто сплативши "відступний" чи "відкупний", – наголосив Черняк.

Доброволець зазначив, що війна може продовжитися й у майбутньому, і якщо зараз офіційно буде визнано, що обов'язок захищати Україну є "необов'язковим", це поставить під загрозу готовність захищати країну в майбутньому.

"Коли ми плюємо у своє військо й у тих, хто в ньому, то виникає питання: хто стане до лав, коли настане нове 24 лютого?" – резюмував Черняк.

Контекст:

У березні 2024 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабмін напрацьовує "більш справедливий" підхід до бронювання військовозобов'язаних з урахуванням рівня заробітної плати, податкового навантаження і впливу на економіку. Розроблення "справедливого механізму" бронювання працівників підприємств, які підпадають під військовий призов, анонсував і президент Володимир Зеленський.

За даними "Української правди", Офіс президента України та ініціативна група у Верховній Раді по-різному бачать критерії для економічного бронювання від мобілізації: одні хочуть, щоб це були податки із зарплати в розмірі не менше ніж 30–35 тис. грн, інші – 20 тис. грн доплати за працівника щомісяця. Лідер фракції "Слуга народу" в парламенті Давид Арахамія у травні підтвердив, що влада дійсно розглядає ці дві моделі економічного бронювання.

У червні у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11331 авторства депутатів від "Слуги народу", який передбачає концепцію економічного бронювання військовозобов'язаних від мобілізації. Згідно з ним, за кожного заброньованого працівника підприємство має сплачувати підвищений військовий збір у розмірі 20 тис. грн на місяць.

Міністерство економіки України розглядає кілька варіантів економічного бронювання, заявив представник відомства на засіданні комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики 29 серпня. Неназваний представник Мінекономіки повідомив "Економічній правді", що економічне бронювання може запрацювати вже в жовтні або листопаді, але для цього потрібен певний перехідний період.