Держуправління справами України озвучило ціну ремонту Офісу президента після акції протесту. В ОПУ оцінювали дорожче

Акція біля Офісу президента відбулася 20 березня
Фото: ЕРА
Вартість відновлювальних робіт після акції протесту 20 березня біля будівлі Офісу президента України (ОПУ) оцінюють у 1,5 млн грн. Про це на запит "Радіо Свобода" повідомило Державне управління справами (ДУС).

"За результатами проведеного експертного будівельно-технічного дослідження приватним науково-виробничим підприємством "Спектр" встановлено, що орієнтовна вартість робіт із ремонту та відновлення конструктивних елементів оздоблення фасаду, вхідної групи та прилеглої території адміністративного будинку – пам'ятника архітектури місцевого значення за адресою Київ, вулиця Банкова, 11 складає 1 571 610 грн", – зазначено в повідомленні.

У ДУС уточнили, що йдеться про чотири види робіт:

  1. очищення фасаду і мощення площі – 297 200 грн;
  2. ремонт дев'яти дверних блоків – 1 158 600 грн;
  3. ремонт вікон – 85 000 грн;
  4. непередбачувані та додаткові роботи, а також покриття ризиків – 30 810 грн.

Контекст:

В ОПУ оцінили збиток від заворушень у 2 млн грн. Згідно з повідомленням на сайті Офісу президента, унаслідок запуску феєрверків пошкоджено двері та внутрішнє оздоблення тамбура одного з під'їздів. 22 березня клінінгова компанія почала очищати будинок від написів. Директор компанії Сергій Козолуп оцінив строк робіт у чотири дні. На запитання про оцінну вартість робіт Козолуп відповів: "Точно не 2 млн".

Акцію проводили в підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка. Мітингувальники вимагали відпустити Стерненка, фігуранта справи про вбивство журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка, накласти санкції на колишнього заступника глави адміністрації четвертого президента України Віктора Януковича Андрія Портнова. Також вони вимагали відставки генпрокурорки Ірини Венедіктової і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Протестувальники кидали фаєри, шумові гранати, а потім запустили феєрверки. Розбили скло в будівлі ОПУ, розмалювали стіни, а табличку "Президент України" підпалили.

Організатор акції Сергій Філімонов вважає акцію мирною, оскільки на ній ніхто не постраждав. Філімонов розповів, що на акції "готувався перформанс", але биття вікон і димових шашок організатори не планували.

Підозри в хуліганстві та знищенні майна на акції вручили Філімонову, Білковському, Роману Ратушному, Євгенові Строканю, Давидові Гаджимурадову, Владиславові Гранецькому-Стафійчуку й Артемові Лісовцю. Адміністративні протоколи виписали Олегові Кобезському, Артурові Єфименку, Ігореві Поташенкову, Вадимові Адамову.

Строканя, Стафійчука, Ратушного, Гаджимурадова, Лісовця і Філімонова суд відправив під цілодобовий домашній арешт з електронним браслетом, Білковський – сьомий активіст, який дістав такий запобіжний захід у цій справі.

30 березня Верховна Рада ухвалила постанову про засудження погромів під Офісом президента під час акції протесту прихильників Стерненка.

Стерненка 23 лютого визнали винним у справі про викрадення ексдепутата Комінтернівської райради Одеської області Сергія Щербича. Його засудили до семи років і трьох місяців в'язниці з арештом половини всього майна. Такий самий строк дістав і інший фігурант справи, Руслан Демчук. Обох заарештували в залі суду. Справу, у якій фігурує Стерненко, розслідували з 2015 року. Його і Демчука заарештовували, але згодом випускали під заставу. Стерненко заперечує причетність до інциденту.