Директор НАК "Нафтогаз" із розвитку: Європейські компанії зможуть продавати газ в Україні майже вдвічі дешевше

Вітренко: Перенесення точок прийому-передачі газу на кордон РФ–Україна має цілу низку економічних переваг
Фото: Нафтогаз – Naftogaz / Facebook

Директор із розвитку "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив, що підписання меморандуму про спільне з європейцями використання української газотранспортної системи дасть змогу ЄС купувати газ у "Газпрому" на східному кордоні України.

Залучення європейських партнерів Snam (Італія) й Eustream (Словаччина) для управління українською газотранспортною системою (ГТС) збільшує шанси на те, що європейські компанії перенесуть точки прийому-передачі газу, купленого в компанії "Газпром", на східний кордон України. Про це заявив директор із розвитку компанії "Нафтогаз України" Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook.

"Відповідно, європейські компанії зможуть продавати газ в Україні на оптовому ринку не за ціною "хаб плюс", як зараз, а "хаб мінус". Тобто практично в два рази дешевше! Головним фактором для цього є готовність європейських компаній брати на себе ризики транзиту через територію України", – розповів він.

Вітренко пояснив, що зараз європейські компанії отримують газпромівський газ уже в країнах ЄС.

"Перенесення точок прийому-передачі газу на кордон РФ–Україна має для них цілу низку економічних переваг. Ціна має бути нижчою на вартість транспортування, водночас з'являється гнучкість в ухваленні рішень – продати туди, де в цей момент дорожче; зберігати там, де в цей момент дешевше. "Газпром" може й не захотіти переносити точки, але тоді йому доведеться мати справу з європейськими антимонопольними органами", – підкреслив він.

Директор з розвитку НАК додав, що європейським покупцям газу буде легше зважитися взяти на себе нові для них ризики, а Україна отримає європейських партнерів для управління ГТС.

"Європейські партнери також сприятимуть підвищенню рівня прозорості та ефективності українського ринку газу", – підсумував він.

10 квітня в Римі НАК "Нафтогаз України", ПАТ "Укртрансгаз", Snam (Італія) й Eustream (Словаччина) підписали меморандум про взаєморозуміння в спільному оцінюванні можливостей співробітництва у використанні й розвитку ГТС України.

Україна припинила постачання газу з Росії в листопаді 2015 року. У Києві заявляли, що "Газпром" пропонує занадто високу ціну на паливо й вигідніше купувати газ у Європі.

Відтоді Україна купує газ в Угорщини, Польщі та Словаччини.