Для реформи "Укрзалізниці" необхідно ухвалити профільні закони – Жмак

Жмак запропонував створити цільовий Державний фонд розвитку залізничного транспорту
Фото: epravda.com.ua
Реформа "Укрзалізниці" значно ускладниться, якщо Верховна Рада не ухвалить законів про залізничний транспорт і створення незалежного регулятора у галузі транспорту, вважає голова компанії Володимир Жмак.

Для проведення реформи "Укрзалізниці" необхідно, щоб парламент ухвалив закони про залізничний транспорт і Нацкомісію з регулювання у галузі транспорту. Як повідомляє пресслужба підприємства, про це заявив голова правління АТ "Укрзалізниця" Володимир Жмак.

"Укрзалізниця" вже зробила низку важливих кроків на шляху до анбандлінгу та виділення функціональних бізнес-вертикалей: пасажирської, вантажної, інфраструктурної та виробничої, проте без прийняття закону цей процес значно ускладнюється", – зазначив Жмак.

Він додав, що "Укрзалізниця" працює над введенням єдиного логістичного тарифу, посиленням безпеки руху поїздів, ліквідацією крос-субсидування пасажирських перевезень завдяки вантажним.

Окрім того, керівник компанії повідомив про намір створити цільовий Державний фонд розвитку залізничного транспорту, одним із джерел наповнення якого стали б кошти, які виплачують як акциз на паливо. Гроші із цього фонду, за словами Жмака, використовуватимуть виключно на оновлення рухомого складу і модернізацію інфраструктури залізниці.

Народний депутат від "Слуги народу", заступник голови парламентського комітету з питань транспорту та інфраструктури Володимир Крейденко заявляв, що для проведення повномасштабної реформи "Укрзалізниці" відповідно до європейських стандартів парламент має ухвалити закон "Про залізничний транспорт України".

Економічний експерт Борис Кушнірук висловлював думку, що проблему непрозорості формування тарифів у транспортній галузі може вирішити створення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту. Законопроєкт №3927 про створення такої комісії зараз на розгляді у Верховній Раді.