ДТЕК Ахметова заявив про підготовку до будівництва нової електростанції в Полтавській області на 650 МВт

Для будівництва станції проводять, зокрема, орнітологічні дослідження
Фото: poltava.to

Компанія ДТЕК Ріната Ахметова проходить етап отримання всіх потрібних дозволів і документів для будівництва Полтавської вітрової електростанції на 650 МВт. Про це йдеться в повідомленні компанії у Facebook. 

"Вітроенергетика має безліч стратегічних переваг – швидкість будівництва, розосередженість турбін і найбільшу генерацію з початку осені до кінця весни. Саме тому вона має стати основою для відновлення енергетичного потенціалу України в найближчі роки. Відповідно до цього ми й продовжуємо комплексно готуватися до реалізації проєкту Полтавської ВЕС на 650 МВт потужності", – заявив заступник генерального директора ДТЕК ВДЕ Олег Соловей.

Також у компанії повідомили, що нещодавно на території Глобинської громади змонтували другу метеощоглу для проведення вітромоніторингової кампанії.

"Разом із першою вони є найбільшими в Україні й мають висоту 160 метрів. Використання двох метеощогл пов'язане із необхідністю найточнішої оцінки ключових параметрів – напрямків вітрових потоків і сили вітру, оскільки вітропарк буде розміщуватися на дуже великій території", – додають у ДТЕК.

Паралельно тривають орнітологічні дослідження: спеціалісти вже надали компанії орнітологічний звіт за період піврічного моніторингу весняної міграції, який підтверджує правильність попередньої схеми розташування вітротурбін і відсутність їх впливу на міграцію птахів. Далі орнітологи будуть виконувати дослідження осінньої міграції птахів поруч із перспективною ВЕС.

Також компанія почала комунікацію із землекористувачами щодо відведення земельних ділянок для подальшого розміщення п'яти підстанцій 330 кВ і вітротурбін.

Контекст:

22 травня ДТЕК увів у експлуатацію першу чергу Тилігульської ВЕС. У майбутньому вона стане найбільшою у Східній Європі, прогнозують у компанії.

На СОР28 компанії ДТЕК і Vestas підписали меморандум про взаєморозуміння щодо завершення будівництва найбільшої у Східній Європі вітрової електростанції – проєкту, який підтримують Європейська комісія й уряди України та Данії. Загальний обсяг інвестицій у проєкт перевищить €650 млн.