ДТЕК заявив, що виводить енергетику на новий технологічний рівень

В Енергодарі змонтували промислову систему накопичення енергії
Фото: пресслужба ДТЕК
ДТЕК запустив першу в Україні промислову систему накопичення енергії, яка дасть змогу підвищити надійність енергосистеми країни. Батарею встановлено на майданчику Запорізької ТЕС у місті Енергодарі і призначено для накопичення, зберігання та віддавання електроенергії в мережу, повідомили у пресслужбі компанії.

"Сучасна енергетична галузь повинна стати рушійною силою для зростання економіки України й добробуту кожного українця. Запуск першої промислової системи накопичення енергії – наш внесок у майбутнє енергетики країни. Цим проєктом ДТЕК відкриває в Україні новий ринок – ринок систем накопичення енергії", – сказав власник ДТЕК Рінат Ахметов.

За його словами, саме накопичувачі енергії є ключем до енергетичної безпеки нашої країни, а також новою точкою зростання для української енергетики.

Гендиректор ДТЕК Максим Тимченко підкреслив, що запуск першої промислової системи накопичення енергії дасть старт для виведення енергетики України на новий технологічний рівень і наблизить її синхронізацію з європейською енергосистемою ENTSO-E.

"Цей проєкт став можливим завдяки міжнародному партнерству і співробітництву ДТЕК із провідними світовими компаніями, які займаються виробництвом систем накопичення енергії, – Honeywell і SunGrid", – розповів Тимченко.

У компанії повідомили, що найближчим часом ДТЕК проведе сертифікацію системи для набуття статусу постачальника послуг із забезпечення резервів потужності для системного оператора. Це буде перша літій-іонна батарея в Україні, що забезпечує системну надійність енергосистеми країни.

Контекст:

Компанія ДТЕК підписала контракт з американською компанією Honeywell на постачання системи накопичення енергії в липні 2020 року. У січні ДТЕК Honeywell успішно провели заводські випробування основних компонентів першої в Україні промислової літій-іонної системи накопичення енергії.