EBA закликала уряд, Нацбанк і Раду не допустити скорочення строків повернення валютного виторгу експортерами

EBA також проти введення будь-яких додаткових валютних обмежень
Фото: depositphotos.com

Європейська бізнес-асоціація (EBA) звернулася до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, голови НБУ Андрія Пишного, а також голови комітету ВРУ з фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева з проханням не допустити подальшого скорочення граничних строків повернення валютного виторгу. Про це йдеться в заяві EBA, опублікованій на сайті організації.

EBA також проти введення будь-яких додаткових валютних обмежень. Асоціація пропонує розглянути можливість збільшення строків повернення валютного виторгу.

"В окремих компаній – членів Асоціації реалізація продукції на експорт становить приблизно 80% товарного портфелю, але стан взаємовідносин українських компаній з іноземними контрагентами з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну значно ускладнився", – ідеться в заяві.

Передусім, як стверджує EBA, відсутність доступу до українських портів призвела до збільшення транспортного плеча до кінцевих клієнтів до чотирьох – шести місяців. Окрім того, у зв’язку з воєнними діями споживачі продукції висунули вимогу підтримування незнижувального залишку готової продукції на іноземних складах на чотири-пʼять місяців як гарантію стабільності постачань, що з урахуванням стандартного відстрочення платежу в один-два місяці призводить до майже річного циклу обертання грошей.

"Наявні на сьогодні обмеження у 180 днів, за інформацією від бізнесу, часом уже не дають змоги вести ефективний експортний бізнес, і періодично підприємці звертаються з пропозиціями щодо збільшення граничних строків повернення грошей", – ідеться в заяві EBA.

EBA звернулася до уряду та НБУ з пропозицією розглянути доцільність звільнення компаній від відповідальності в разі, коли контрагенти-нерезиденти несвоєчасно оплачують товари/роботи/послуги або несвоєчасно повертають передоплату на користь резидента. 

Контекст:

Народний депутат Дмитро Наталуха заявив, що плани скоротити строки повернення валютного виторгу зʼявилися через інформацію щодо зловживання окремих аграрних компаній, які возять зерно за кордон "по-чорному". Політик вважає, що це радикальне й різке рішення, яке вбʼє левову частину порядних українських експортерів.