Ексголову "Харківобленерго" підозрюють у розкраданні мільйонів гривень на закупівлях енергообладнання – НАБУ

Фігурантів підозрюють у заволодінні 12,5 млн грн на закупівлях енергообладнання
Фото: НАБУ / Telegram

Співробітники Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали в.о. голови правління АТ "Харківобленерго" (2020–2024 роки) та керівника комерційного підприємства, яких підозрюють у розкраданні коштів на закупівлях енергообладнання. Про це 14 серпня повідомила пресслужба НАБУ.

Фігурантів підозрюють в організації схеми заволодіння понад 12,5 млн грн та спробі привласнення ще 120 млн грн під час закупівлі трансформаторного й вимірювального обладнання "Харківобленерго".

Правоохоронці не називають імен фігурантів, утім, за даними "Української правди", йдеться, зокрема, про Костянтина Логвиненка, який у вказаних НАБУ роках був керівником харківського обленерго.

"Оборудка полягала у продажі товариству заздалегідь обраними компаніями трансформаторів та лічильників за завищеними цінами", – ідеться у повідомленні НАБУ.

У САП зазначили, що планують повідомити затриманих про підозру.

Контекст:

Російські війська вторглися на територію Харківської області на початку повномасштабної війни  із 24 лютого 2022 року, але обласний центр захопити не змогли. Окупанти щодня обстрілюють ракетами, дронами й авіабомбами Харківську область, зокрема й обласний центрНавесні 2024 року російські окупанти посилили повітряні атаки на енергосистему України, одна з найскладніших ситуацій у Харкові, там навіть вирішили достроково завершити опалювальний сезон.

12 серпня СБУ повідомила, що заступника міністра енергетики України затримали за підозрою в отриманні хабаря в розмірі $500 тис. За даними слідства, чиновник пропонував кошти голові підприємства у Львівсько-Волинському вугільному басейні за передання гірничовидобувного обладнання із прифронтового району Донецької області. Олександра Хейла звільнили з посади в день затримання. 12 серпня суд відправив його під варту з альтернативою застави в сумі 25 млн грн.