Експорт брухту потрібно обмежити, дефіцит загрожує національній безпеці – експертка

В Україні дефіцит брухту
Фото: biz.censor.net
В Україні склалася гостра ситуація з дефіцитом брухту, що вже загрожує національній безпеці, підприємства відчувають дедалі більший дефіцит, і це починає становити загрозу національній безпеці. Про це заявила в коментарі "РБК-Україна" голова галузевої ради Федерації металургів України Олена Колеснікова.

"Якщо у нас дефіцит брухту, то у нас є проблема з виробництвом. А на сьогодні ця проблема стала ще більш критично – враховуючи, що зараз підприємства перебувають у дуже важкому стані", – зазначила вона.

Колеснікова наголосила, що металургія, яка працює, – це питання національної безпеки. Вона переконана, що Євросоюз зрозуміє бажання України захистити власну економіку. За словами експертки, брухт з України не залишається в ЄС, а вирушає до інших країн.

"Ми повинні розуміти, що Європейський союз не є кінцевою зупинкою для брухту. Якби це була ще кінцева зупинка, ми б зрозуміли, що Євросоюз нам реально допомагає й усе. Але це точка, через яку перенаправляють далі той брухт. А це вже просто в обхід правил і всього, що тільки можна, – наголосила Колеснікова. – Якщо ми не запустимо економіки, ніяких грошей у світі не вистачить, щоб нас довго підтримувати. Тому це один із пунктів, який дозволить не зупинитися нашій економіці. Бо металургія – це експорт, це валюта, це стабільність нашої, хоч якоїсь, але стабільність економік".

Контекст:

20 березня Державне бюро розслідувань України повідомило, що протягом 2022–2023 років унаслідок схем через Волинську митницю до країн ЄС комерсанти вивезли приблизно 45 тис. тонн брухту.

У лютому 2023 року до ЄС вивезли вже орієнтовно 15 тис. тонн – це абсолютний рекорд. Якщо порівнювати із січнем, обсяги зросли удвічі, пише Telegraf. За інформацією видання, неофіційні розцінки за "дружнє" ставлення митниці до тіньової схеми становлять від $60 із кожної тонни.