Експорт брухту з України потрібно обмежити на час воєнного стану через небезпеку конверсійного брухту – нардеп

У конверсійному, тобто брухті воєнного походження, можуть залишатися мастила, порох і навіть нерозірвані снаряди, зазначив нардеп
Фото: ЕРА (ілюстративне)
Брухт воєнного походження – конверсійний – потенційно небезпечний, в Україні необхідно розробити механізми його збереження, утилізації й вивезення. Про це нардеп Муса Магомедов 1 травня заявив у Facebook.

"На нашій землі – тисячі одиниць ворожої військової техніки, перетвореної на брухт нашими непереможними бійцями. Цей брухт – потенційно небезпечний і може становити ризик для здоров'я людей та екології, якщо його не зберігати й не утилізувати безпечно. У військовому брухті можуть лишатися оливи, порох і навіть нерозірвані снаряди, тож поводитися з ним потрібно максимально обережно", – написав він.

Нардеп зазначив, що такі об'єкти також є речовими доказами у справах проти країни-агресора Росії.

Він наголосив, що "недарма в низці областей заборонили приймати і здавати на металолом елементи боєприпасів, ракет та іншої військової техніки".

"Зараз, у часи, коли увага суспільства і правоохоронців прикута до важливіших речей, необхідно з особливою уважністю поставитися до цієї проблеми. І зробити все від нас залежне, щоб небезпечний конверсійний брухт не потрапив до інших країн, ставлячи під загрозу життя митників, прикордонників і покупців. Саме тому експорт металобрухту з України треба обмежити на період воєнного стану, доки не будуть розроблені механізми зберігання, утилізації й вивезення конверсійного брухту. Тільки так ми зможемо завадити розвитку напівлегального експорту й убезпечити життя всіх, хто працює у сфері брухтозаготівлі", – додав Магомедов.

Контекст:

20 березня Державне бюро розслідувань України повідомило, що протягом 2022–2023 років унаслідок схем через Волинську митницю до країн ЄС комерсанти вивезли приблизно 45 тис. тонн брухту.

20 квітня "РБК-Україна" писало, що Україна рекордно наростила експорт брухту: за оцінками учасників ринку, до кінця року обсяги можуть становити приблизно 400 тис. тонн.