"Фокус" склав рейтинг найкращих роботодавців України 2023

Одним із важливих параметрів стала підтримка співробітників під час війни
Фото: depositphotos.com

Українське видання "Фокус" 28 грудня опублікувало рейтинг найкращих, за версією редакції, роботодавців країни. "Фокус" виділив 10 галузей, які, на думку видання, є основою економіки України, і для кожної галузі обрали від п'яти до восьми великих гравців – компаній, котрі мають всеукраїнське охоплення і в них працевлаштовано від 400 і більше людей. Список із 55 компаній журналісти розіслали провідним експертам у сфері працевлаштування, бізнесу й підбору персоналу для оцінювання компаній. На основі їхніх оцінок редакція склала свій рейтинг.

"У компаніях – тотальний дефіцит кадрів. Звісно, це не дивно, враховуючи кількість мобілізованих, а також мільйони, які перебувають у тимчасовій евакуації в різних країнах світу. Тим часом скорочується й кількість студентів і молодих кадрів, готових закрити питання кадрового голоду. Нині молоде покоління все частіше схиляється до роботи в режимі part time, до дистанційної роботи, а також до роботи, де є зарплата у валюті, тобто закордонні роботодавці переграють вітчизняних", – пише видання.

У галузі "Промисловість і виробництво" найкращими компаніями редакція назвала "JTI Україна" – частину глобальної компанії Japan Tobacco International з фабрикою у Кременчуці, міжнародну гірничо-металургійну групу компаній "Метінвест" і виробника будівельних матеріалів Cemark.

У сфері енергетики найкращими стали ДТЕК, група "Нафтогаз" і "Енергоатом". 

"У цій галузі стабільно є вакансії, адже багато працівників енергокомпаній воюють у лавах ЗСУ, тож компанії мають шукати кваліфікованих спеціалістів і боротися за досвідчених працівників, зокрема і рівнем компенсації. Відповідно до даних сайтів пошуку роботи, зарплати в галузі залежно від позиції наприкінці 2023 року становлять від 16,5 тис. до 45 тис. грн", – зазначив "Фокус".

У номінації "Нерухомість і будівництво" перемогли Аlliance Novobud, "Інтергал-Буд" і DIM.

"Уже з другої половини 2022 року багато компаній у країні повернулися до робіт із будівництва житлової, нежитлової та інфраструктурної нерухомості. У 2023 році активність на будівництвах пожвавилася", – додали автори рейтингу.

У фінансовій сфері найкращими назвали "Універсал Банк", "Укрсиббанк" і "Райффайзен Банк". Серед медіакомпаній переможцями рейтингу "Фокусу" стали "1+1 медіа", Starlight Media і "ТРК Люкс".

Також оцінили роботодавців і в інших галузях.

"На підсумкову оцінку експертів впливали такі показники: офіційне працевлаштування, середній рівень заробітної плати, можливості для кар'єрного зростання, наявність тренінгів і навчання, програм стажування для студентів, співпраця з вишами, відгуки працівників щодо задоволеності роботою в конкретній компанії", – пояснили автори. 

Також одним із важливих параметрів стала підтримка співробітників під час війни, а також надання працівникам можливості дистанційної роботи й допомога в релокації.