Фурса заявив, що рішення уряду про пільговий газ для агрокомпаній призведе до схем та зловживань

Сергій Фурса: Феросплавний завод – у нього є столовка, де булочки роблять. Вони страждають від цін на газ? Страждають

Фото: ua-rating.com
Рішення Кабінету Міністрів України про регульовані ціни на газ для деяких аграрних компаній призведе виключно до зловживань та махінацій, заявив інвестиційний банкір Сергій Фурса в ефірі "Радіо НВ".

"Це не є правильно, тому що це більше схоже на схему і це взагалі поки що не працює... Воно не може працювати, тут єдине, що є – це зловживання. Тут нічого більше немає. Хтось створює трейдера, купує просто по якійсь супердешевій ціні та заробляє на цьому гроші. А при цьому умовна пекарня може й не купити цей газ, бо їй, може, і не вистачить. Тому що хтось купив", – зазначив Фурса.

За його словами, сама постанова Кабміну містить масу суперечностей, що створюють потенціал для махінацій.

"Сказано, що компанії мають купувати на біржі – 7 тис. компаній, які в нас віднесли до переліку, які цього потребують. Вони мають купити, але ніхто не каже, який об'єм газу вони можуть купити. Тобто у вас пекарня, де ви робите три батони, можете прийти та купити 5 млн м3 газу. Вам ніхто цього не забороняє. Феросплавний завод – у нього є столовка, де булочки роблять. Вони страждають від цін на газ? Страждають. І ця столовка створює трейдера або просто від свого імені заходить і купує будь-який об'єм газу. І ніхто не визначає", – наголосив Фурса.

Контекст:

30 грудня постановою №1433 Кабмін України зобов'язав приватних газовидобувачів продавати до кінця квітня 20% газу, що видобувають на Українській енергетичній біржі. Постанова №1435 від того самого числа обмежує рівнем 1% допустиму надбавку для компаній, які займаються виробництвом пшеничного борошна першого сорту, пастеризованого молока жирністю 2,5% (у плівці), житньо-пшеничного хліба, курячих яєць категорії С1, курячих тушок, а також батонів та олії.

Агентство "РБК-Україна" зазначило, що до оприлюдненого Мінагрополітики переліку компаній, які мають право на пільговий газ, занесли 6 тис. компаній, до яких увійшли найбільші агрохолдинги країни.

Це рішення Кабміну призведе до падіння видобування та дефіциту газу, а також негативно вплине на енергетичну безпеку, ідеться в заяві Асоціації газовидобувних компаній. Державне втручання в ринок газу негативно позначиться на інвестиційній привабливості України на міжнародній арені, переконані в асоціації.