"Газпром" відновив постачання газу до Румунії територією України

Із квітня минулого року "Газпром" постачав газ до Румунії в обхід України

Фото: EPA

На початку 2022 року відновили постачання природного газу за допомогою української газотранспортної системи (ГТС) до Румунії. Це випливає з оперативних даних платформи прозорості компанії "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ).

ОГТСУ уточнює, що газ постачають до Румунії через точку міждержавного з'єднання "Орлівка – Ісакча". Станом на січень поточного року заброньовано потужності на зазначеному напрямку обсягом 4,9 млн м&³3; на добу (майже 152 млн м&³3; на місяць).

У компанії нагадали, що із квітня 2021 року "Газпром" постачав газ до Румунії в обхід України через газогін "Турецький потік".

Контекст:

30 грудня 2019 року "Нафтогаз" і "Газпром" підписали новий контракт на транзит газу строком на п'ять років. Згідно з ним, мінімально гарантоване прокачування газу територією України 2020 року мало становити 65 млрд м&³3; і по 40 млрд м&³3; упродовж наступних чотирьох років. Договір укладено за умови "качай або плати", тобто якщо навіть "Газпром" транспортує менше газу, він однаково має оплачувати прописаний у контракті обсяг.

"Газпром" поступово скорочує транзит газу територією України. Із 1 листопада 2021 року російський монополіст скоротив обсяги транзиту газу територією України до 57 млн м&³3; на добу, це вдвічі менше за транзитні потужності, оплачувані російською компанією. 4 січня 2022 року генеральний директор ОГТСУ Макогон повідомив, що "Газпром" скоротив транзит газу до ЄС територією України до мінімального за два роки рівня.

Торік 11 листопада Макогон заявив, що Україна готова транзитувати до 250 млн м&³3; газу на добу.

12 листопада голова правління "Газпрому" Олексій Міллер зазначив, що компанія 2021 року перевиконає зобов'язання щодо транзиту газу територією України. 15 грудня "Газпром" поінформував, що виконав зобов'язання щодо транзиту газу територією України за 2021 рік.

Україна хоче продовжити контракт на транзит російського газу на 15 років, говорив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко повідомив 29 листопада, що РФ не хоче розпочинати перемовини щодо продовження транзиту газу територією України.

За даними "Оператора ГТС України", торік потужності української ГТС використали менш ніж на 30%, водночас було залучено 41,6 млрд м&³3; транзитних потужностей.