Голова "Метінвесту": Чергове зростання ренти на залізну руду може призвести до вкрай негативних наслідків для галузі й економіки України

Для гірничо-металургійної галузі підвищення ренти на видобування копалин означатиме втрату інвестиційної привабливості, зазначили в "Метінвесті"
Фото: depositphotos.com

Нове підвищення ренти на видобування залізної руди без оцінювання впливу на конкурентоспроможність українських виробників на світових ринках може призвести до вкрай негативних наслідків як для галузі, так і для всієї економіки України загалом, заявив генеральний директор "Метінвесту" Юрій Риженков на пресконференції 23 червня, пише "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що ще не минув рік відтоді, як попереднього разу підвищили ренту. Водночас українська залізорудна галузь за своєю суттю є радше переробною, ніж видобувною, оскільки для підвищення вмісту заліза в українській руді із 32–34% до 65–70,5% її потрібно збагачувати, що потребує значних інвестицій. Конкуренти України в цій сфері, Бразилія і Австралія, таких витрат не мають.

"Чергове підвищення ренти без оцінювання впливу на конкурентоспроможність українських виробників на світових ринках може призвести до вкрай негативних наслідків як для галузі, так і економіки України загалом", – сказав Риженков і додав, що галузь у такому випадку втратить інвестиційну привабливість.

Він висловив надію, що влада проконсультується із представниками промисловості та знайде ефективніше рішення.

Контекст:

Кабінет Міністрів 12 травня схвалив підготовлений Мінфіном проєкт змін до Податкового кодексу. Один із блоків змін передбачає підвищення рентних платежів на видобування корисних копалин.

Відповідний законопроєкт №5600 зареєстрували у Верховній Раді 2 червня. У пояснювальній записці йдеться про те, що його мета – забезпечення збалансованості бюджетних надходжень "завдяки підвищенню ефективності використання економічних ресурсів країни", а також усунення прогалин чинного законодавства. Він зараз перебуває на опрацюванні в комітеті Ради.