Голова НБУ розповів, чи буде регулятор проводити емісію, щоб покрити дефіцит бюджету

Шевченко зазначив, що закон про Національний банк України прямо забороняє Нацбанку фінансувати дефіцит держбюджету
Фото: National Bank of Ukraine (NBU) / Flickr

Національний банк будь-якої країни, чия валюта не є резервною, не може собі дозволити фінансувати дефіцит держбюджету коштом емісії, заявив голова Нацбанку України Кирило Шевченко.

Національний банк України не має наміру проводити емісію. Про це під час зборів Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) 19 листопада розповів голова НБУ Кирило Шевченко, відповідаючи на запитання про те, чи буде регулятор "друкувати гроші, щоб фінансувати зростаючі потреби". Трансляцію вели на YouTube-каналі ЄБА.

Голова НБУ підкреслив, що закон про Національний банк України прямо забороняє Нацбанку фінансувати дефіцит держбюджету.

"Національний банк будь-якої країни, особливо у країні, яка не є країною з переліком валют, які входять до резервних, не може собі дозволити фінансувати за рахунок емісії дефіцит держбюджету. Крапка. Це абсолютне переконання Національного банку України",  додав він.

Після початку кризи, пов'язаної з пандемією коронавірусу, із пропозицією використати емісію для покриття дефіциту бюджету виступала нардепка від "Слуги народу" Людмила Буймістер. З аналогічною пропозицією 9 листопада виступив ексміністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.

НБУ послідовно виступає проти емісії: заступник голови НБУ Дмитро Сологуб у квітні зазначав, що ввімкнення друкарського верстата завдасть економіці більше шкоди; перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова в липні пояснювала, що це призведе до знецінення заощаджень громадян України.