Гривню стабілізувало зростання цін на експортні товари – експерти

Ринки реагували на відновлення економіки після кризи, спричиненої пандемією COVID-19, і на відкладений попит, пише "24 канал"
Фото: epravda.com.ua
Ціни на сировину стрімко зростають із початку 2021 року, цей процес дав можливість українській валюті стабілізуватися і незначно подорожчати, пише "24 канал" із посиланням на коментарі економістів Олександра Охріменка і Сергія Фурси.

Журналісти зазначають, що з початку року подорожчали руда, сталь, мідь, кукурудза, зерно, какао-боби та соняшникова олія.

Охріменко повідомив, що ціна на олію встановила світовий рекорд за всю історію, але зараз уже ціна поступово знижується. Отже, пише "24 канал", ринки реагували на відновлення економіки після кризи, спричиненої пандемією COVID-19, і на відкладений попит.

"Попит на сировину і товари, які Україна експортує, та їх здорожчання дозволило нам уже відчути стабілізацію національної валюти та навіть незначне її подорожчання. Проте наразі невідомо, чи знизяться ціни на сировину суттєво наступного року і чи повернуться до попереднього рівня. Уся причина в загрозі інфляції", – зазначають автори статті.

Фурса повідомив, що зараз у світі розкручується глобальна інфляція.

"Американці надрукували дуже багато грошей для того, щоб вийти з пандемії та протидіяти кризі. Ці гроші частково або повністю пішли на фінансові ринки. Тепер ми спостерігаємо роздування бульбашок скрізь, і мова йде про абсолютно всі сировинні ринки", – заявив економіст.

Він зазначив, що інфляція може виявитися проблемою лише 2021 року і ціни стабілізуються, або вона стане довгостроковим трендом і потрібно буде звикати до умов високої інфляції.