Гройсман: Чому 1 Гкал у Тернополі коштує 1249 грн, а у Кропивницькому – понад 1800 грн?

Гройсман: Уряд посилює контроль
Фото: Volodymyr Groysman / Facebook

У містах, де немає нормальних технологій виробництва і транспортування газу, він іде "в повітря і під землю", зазначив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Жителі різних міст України платять за тепло із різницею у вартості майже в півтора раза. Про це 15 березня у Facebook повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

"Ціна на газ у країні однакова. Але чому 1 Гкал у Тернополі коштує 1249 грн, а у Кропивницькому – понад 1800 грн? Проблема в муніципалітетах, які формують складову тарифів. Там, де відсутні нормальні технології виробництва тепла, транспортування, системи регулювання, там газ іде в повітря і гріє землю", – написав він.

Прем'єр зазначив, що уряд посилює контроль, "щоб місцеві влади почали інвестувати в нові котельні, труби, індивідуальні теплові пункти".

Кабінет Міністрів України 19 жовтня 2018 року ухвалив рішення підвищити з 1 листопада 2018 року ціни на газ для населення на 23%, до 8550 грн за 1 тис. м&³3;. Гройсман запевняв, що після підвищення ціни на газ тарифи на тепло і гарячу воду можуть зрости не більш ніж на 16% і що зростання тарифів не позначиться на отримувачах субсидій.

Кабмін України опублікував "Положення про покладення спеціальних обов'язків", що передбачає зміну ціни газу для населення України з 1 листопада 2018 року, 1 травня 2019 року і 1 січня 2020 року.

Згідно з меморандумом між Україною та МВФ у межах нової програми співпраці, ціна на газ для населення має знову зрости з 1 травня 2019 року. Регулювання мають скасувати до 1 травня 2020 року.

14 березня 2019 року голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв запропонував Кабінету Міністрів розглянути можливість повної лібералізації поставок природного газу для всіх категорій споживачів із 1 квітня 2019 року, що дасть змогу не підвищувати ціни на газ.