Група міжнародних кредиторів погодилася надати Україні відтермінування щодо виплат боргів

Міжнародні кредитори погодилися відтермінувати виплати за зовнішнім боргом України
Фото: National Bank Of Ukraine / Flickr
Група міжнародних кредиторів України, до якої входять Канада, Франція, Німеччина, Японія, Великобританія і США, погодилася надати Києву відтермінування щодо виплат за зовнішнім боргом із 1 серпня 2022 року до кінця 2023 року. Про це йдеться в заяві групи, опублікованій 20 липня на сайті міністерства фінансів Німеччини.

"У цих виняткових обставинах і визнаючи взірцевий послужний список України з обслуговування боргу на сьогодні, члени групи кредиторів України підтримують запит [про відтермінування виплат] і наполегливо рекомендують власникам облігацій задовольнити запит України", ідеться в заяві.

Група також припустила, що зупинення обслуговування боргу можуть продовжити ще на рік до кінця 2024 року.

Отже, Україна відтермінує виплату міжнародним кредиторам у розмірі $1,2 млрд, яку потрібно було погасити до 1 вересня, написало Reuters. Як повідомило агентство, Київ планує запропонувати кредиторам додаткові відсоткові платежі після закінчення відтермінування, щоб запобігти "жорсткому дефолту".

Контекст:

Міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю LB.ua 28 березня говорив, що графік виплат за зовнішнім боргом не складний цьогоріч, тому Україна має всі можливості навіть у воєнний час його обслуговувати. Він зазначав, що уряд хоче бути відповідальним щодо зовнішніх боргів і не розглядає їхньої реструктуризації.

Водночас 30 червня агентство Bloomberg повідомляло, що Україна вивчає можливість реструктуризації боргу на тлі обмежених джерел фінансування бюджету в умовах війни, проте на рішення не очікують до кінця літа. За підрахунками Bloomberg, до 1 вересня Україна мала б погасити й виплатити відсотки за євробондами на суму $1,4 млрд.

20 липня Кабінет Міністрів України заявив про намір звернутися до власників єврооблігацій із проханням відтермінувати платежі на 24 місяці.